Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 12.09

8 let

Monti bi znova obdavčil prvo stanovanjsko nepremičnino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nova italijanska vlada na čelu z Mariom Montijem bo predvidoma 5. decembra sprejela prvi varčevalni paket.

Vreden je okoli 15 milijard evrov, z njim pa želi Montijeva vlada ob rastočih stroških financiranja dolga zagotoviti izravnavo proračuna v letu 2013. Paket vsebuje tudi ponovno uvedbo davka na prvo stanovanjsko nepremičnino.

Med ukrepi največ prahu dvigujeta prav ponovna uvedba tega davka, ki naj bi letno v državni in lokalne proračune prinesel okoli pet milijard evrov ter začasni davek na premoženje, vredno prek milijon evrov, poročajo italijanski mediji.

Obdavčitvi premožnejših še posebej nasprotujejo v stranki Silvia Berlusconija Obdavčitvi premožnejših, ki bi ob 0,5-odstotni davčni stopnji v proračun letno prinesla okoli pet milijard evrov, še posebej nasprotujejo v stranki Silvia Berlusconija Ljudstvo svobode, zato že napovedujejo glasovanje proti.

Na vladni mizi je znova tudi pokojninska reforma. Po nekaterih poročanjih italijanskih medijev bo Monti predlagal zvišanje upokojitvene starosti že s prihodnjim letom.

Upokojitveno starost naj bi že z letom 2012 zvišal na 63 let Namesto formule 61 let starosti in 36 let delovne dobe oziroma 62 let starosti in 35 let delovne dobe naj bi upokojitveno starost že z letom 2012 zvišal na 63 let. Hkrati pa bo začelo veljati še avtomatično usklajevanje upokojitvene starosti z daljšanjem življenjske dobe.

Med varčevalnimi ukrepi Montijeva vlada načrtuje še znižanje stroškov javne uprave in odpravo odvečne birokracije, še posebej pri večjih infrastrukturnih projektih.

V kratkem še en varčevalni ukrep? Ker se Italiji zaradi visokih donosov na obveznice hitro zvišujejo stroški zadolževanja in ker je v Italiji vse bolj verjetna recesija, je po poročanju italijanskih medijev v kratkem pričakovati še en varčevalni ukrep, vreden med pet in deset milijard evrov.

Pričakovati je vnovično zvišanje davka na dodano vrednost (DDV). Ali zvišanje 21- in 10-odstotne stopnje DDV za eno odstotno točko, s čimer bi proračun obogatili za šest milijard evrov, ali zvišanje višje stopnje DDV za eno ali dve odstotni točki, kar bi prineslo štiri oziroma slabih devet milijard evrov.

Po potrditvi varčevalnega paketa se bo italijanska vlada lotila strukturnih reform, vključno z reformo trga dela.

Ne spreglejte