SiolNET. Novice Svet
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrico razrešili, ker je uporabila prejšnje ime države

0,75

termometer

Makedonska ministrica za delo Rašela Mizrahi mora zapustiti položaj, ker je na novinarski konferenci nastopila pred napisom s prejšnjim imenom svoje države. Za njeno razrešitev je parlament Severne Makedonije po dolgi razpravi glasoval preteklo noč z 62 glasovi za in 26 proti.

Zdaj že nekdanja makedonska ministrica Rašela Mizrahi pripada nacionalistični stranki VMRO-DPMNE, ki je bila proti preimenovanju Makedonije v Severno Makedonijo, kar je s ciljem rešitve dolgoletnega spora z Grčijo lani dosegel nekdanji makedonski premier Zoran Zaev. Ta je na začetku januarja odstopil in s tem odprl pot predčasnim parlamentarnim volitvam 12. aprila. Do takrat bo državo vodila začasna tehnična vlada pod vodstvom prejšnjega notranjega ministra Oliverja Spasovskega.

Zoran Zaev Novice Zaev odstopil pred predčasnimi volitvami

Ministrica nastopila pred napisom z imenom Republika Makedonija

Spasovski je predlagal razrešitev Mizrahijeve po protestu Aten zaradi njenega javnega nastopa pred napisom z imenom Republika Makedonija namesto Republika Severna Makedonija. Ukrep je pojasnil z obrazložitvijo, da je ministrica kršila ustavo ter s tem ogrožala približevanje države EU in zvezi Nato.

Makedonija je spremenila uradno ime v Severna Makedonija po tem, ko je vlada pod vodstvom Zorana Zaeva sklenila prespanski sporazum z Grčijo. Makedonija je spremenila uradno ime v Severna Makedonija po tem, ko je vlada pod vodstvom Zorana Zaeva sklenila prespanski sporazum z Grčijo. Foto: STA

Vlada socialdemokrata Zaeva je kljub močnemu nasprotovanju opozicije sklenila z Grčijo prespanski sporazum, v skladu s katerim je država 12. februarja lani spremenila svoje ime. Kljub temu je nato Francija z zahtevo po prenovi širitvenega procesa preprečila, da bi Severna Makedonija dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU. Približevanje Natu medtem dobro poteka, saj mora pristopni protokol Severne Makedonije ratificirati samo še Španija, kjer se je proces zavlekel zaradi težav pri oblikovanju vlade, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin