Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Nedelja,
12. 10. 2014,
12.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

islamisti

Nedelja, 12. 10. 2014, 12.55

7 let, 12 mesecev

Milijarder prepričan, da bi plačanci strli islamiste

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Islamska država napreduje na dveh frontah, v Siriji in Iraku, ZDA pa v boj proti skrajnežem še vedno ne želijo poslati vojakov. Bi delo lahko opravila zasebna varnostna podjetja?

Tako misli Erik Prince, ustanovitelj zloglasnega varnostnega podjetja Blackwater, ki je med iraško vojno med največjim sektaškim nasiljem skrbelo za varnost ameriškega osebja. Če ZDA v boj proti IS niso pripravljene poslati kopenskih vojakov, "potem naj zasebni sektor opravi posel", meni Prince. Boj predsednika ZDA Baracka Obama je označil za "v najboljšem primeru polovičarskega".

Nekdanji marinec je prepričan, da z letalskimi napadi na cilje IS, ki jih poleg ZDA izvajajo še nekatere druge države, ne bodo izkoreninili džihadistov, ki so v urbanih centrih pomešani med civilisti. Vojaške operacije "očiščenja" morajo opraviti vojaki, iraška vojska pa tega ni sposobna, kljub "milijardam, porabljenih za njeno urjenje in oboroževanje", je na blogu svojega novega podjetja zapisal Prince.

Plačanci bi opravili delo Princ je dodal, da se kurdski borci, ki so se nekoč uspešno upirali nekdanjemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu, pogumno bojujejo proti islamistom, a da so ti številčnejši od njih in tudi bolje oboroženi. "Če bi bila ekipa Blackwaterja še vedno skupaj, sem prepričan, da bi lahko hitro zbrali in odposlali enoto veteranov ameriških plačancev ali večnacionalnih sil, ki bi se lahko bojevale na kopnem," je prepričan.

Tokrat Prince ni prvič omenil, da bi Blackwater spremenil enačbo v boju proti IS. Na političnem dogodku prejšnji mesec je dejal, da je "sramota", ker je Obamova administracija "uničila" njegov stari posel, saj bi lahko rešila vprašanje, ali naj Washington v boj proti islamistom pošlje svoje vojake ali ne, saj je ameriška javnost naveličana vojn. Plačanci bi lahko "odšli tja in opravili delo za vselej, zdaj pa nas čaka dolgotrajna politična godlja".

Slab sloves Prince, krščanski fundamentalist in milijarder, je Blackwater ustanovil leta 1997 in ga leta 2010 zapustil. S svojim novim podjetjem Frontier Services Group trenutno deluje v Afriki.

Blackwater je v Iraku postal simbol vsega negativnega v povezavi s tujimi plačanci. Slab sloves si je prislužil predvsem zaradi pokola iraških civilistov septembra 2007 na bagdadskem trgu Nisur, ko so varnostniki podjetja med spremljanjem ameriškega diplomatskega konvoja odprli ogenj ter po podatkih iraške vlade ubili 17 civilistov, 20 pa jih ranili.

V Iraku pet let Blackwater je bil v Iraku od leta 2004. V središču pozornosti se je znašel že konec marca tistega leta, ko so uporniki v Faludži ubili štiri varnostnike, njihova trupla pa iznakazili in obesili na ogled. To je sprožilo ofenzivo ameriške vojske na Faludžo, ki se je končala s 36 mrtvimi ameriškimi vojaki ter 200 pobitimi oboroženimi uporniki in 600 civilisti. Največjemu zasebnemu varnostnemu podjetju na plačilni listi ameriške vlade je pogodba za varovanje ameriškega osebja v Iraku potekla leta 2009, še pred tem pa se je podjetje preimenovalo v "Xe".

Zaslužil več kot milijardo dolarjev Iraška vlada je leta 2010 kljub nasprotovanju ameriških oblasti proti Blackwaterju vložila tožba zaradi pokola 17 civilistov. Trenutno porota še odloča, ali so štirje varnostniki, vpletenih v pokol, krivi ali ne.

Podjetje, ki je od ameriške vlade za svoje delo v Iraku prejelo okoli 1,21 milijarde dolarjev (okoli 960 milijonov evrov), njegovi varnostniki pa so zaslužili tudi do tisoč dolarjev (790 evrov) na dan, je leta 2011 kupila skupina zasebnih vlagateljev in ga preimenovala v Academi.

Ne spreglejte