Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Toronto

Petek, 15. 11. 2013, 19.06

8 let

Mestni svet Toronta razvpitemu županu odvzel nekaj pooblastil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mestni svet največjega kanadskega mesta Toronta je županu Robu Fordu odvzel nekaj pooblastil, v naslednjih dneh pa mu jih bo skušal odvzeti še več.

Mestni svetniki bi se župana, ki sramoti Toronto z vulgarnimi izjavami in norim obnašanjem, radi znebili, vendar ga ne morejo odstaviti, dokler ne bo obsojen za kaznivo dejanje.

Mestni svet je danes ukrepal, ko je Ford le dan prej v svojem slogu spet izstrelil nekaj izjav, zaradi katerih si je prislužil občudovanje opravljive televizijske mreže Sun Network, ki mu je skupaj z bratom, sicer mestnim svetnikom Dougom Fordom posvetila oddajo. "Ford nation" bo na ogled ob ponedeljkih zvečer.

Župan je v četrtek ostro zanikal, da bi sodelavki ponujal oralne spolne odnose oziroma kunilingus. Dejal je, da ima več kot dovolj "za jesti".

Na dopust ni želel Mestni svet je že pred dnevi županu z resolucijo predlagal naj vzame dopust za nedoločen čas, a je Ford to zavrnil. Danes pa je z 39 glasovi proti trem županu odvzel pooblastila za imenovanje ali odpuščanje namestnika župana in članov županovega izvršnega odbora, ki je zadolžen za mestni proračun.

Ford je prav tako ostal brez moči, da upravlja z mestom v času civilnih izrednih razmer. V ponedeljek mu bo mestni svet odvzel tudi pooblastila glede proračuna, na čelo županovega izvršnega odbora pa bo imenovan županov namestnik Norm Kelly, ki je bil do nedavnega Fordov zaveznik, sedaj pa je že tudi njemu počasi dovolj vseh norosti.

Župan Ford je najprej napovedal, da se bo proti ukrepom mestnega sveta boril na sodišču, nato pa je skrušeno priznal, da razume, zakaj so svetniki naredili to, kar so. "Če bi jaz imel takšnega župana, kot sem sam, bi mu tudi vzel pooblastila," je dejal, a obenem v isti sapi znova zavrnil pozive k odstopu.

Priznal, da je vozil pijan Poleg zanikanja ponudbe oralnega spolnega zadovoljevanja sodelavke, je župan v četrtek priznal, da so obtožbe o vožnji avtomobila v pijanem stanju resnične. Opravičil se je za to in za vulgarnosti ter povedal, da išče "strokovno" pomoč. Doslej je sicer odločno zanikal, da bi bil odvisnik, ki potrebuje klinično zdravljenje.

V javnost so medtem prišli posnetki pijanega župana, ki grozi s pobijanjem nasprotnikov, 44-letni Ford pa je po nekaj mesecih zanikanja priznal, da je kadil crack kokain. Vendar šele, ko je policija sporočila, da ima posnetek, ki bo uporabljen v sodnem postopku proti županovemu sodelavcu.

Ford je bil pred tremi leti izvoljen z močno podporo volivcev iz predmestij Toronta, ki jim je bilo dovolj korupcije, visokih davkov in nenamenske porabe mestnih političnih elit.

Ne spreglejte