Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2018,
15.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Sarajevo Orhan Pamuk Stjepan Mesić Recep Tayyip Erdogan

Torek, 27. 2. 2018, 15.55

6 let, 2 meseca

Mesić noče biti častni meščan Sarajeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Stipe Mesić

Nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić je zavrnil naziv častnega meščana Sarajeva. Omenjeni naziv je mestna uprava glavnega mesta BiH najprej hotela podeliti turškemu pisatelju in nobelovcu Orhanu Pamuku, a so pristojni nato na glasovanju nenadoma spremenili svojo odločitev. Mesić svojo odločitev utemeljuje z besedami, da noče biti zamenjava za pisatelja, ki ni všeč turškemu predsedniku Erdoganu.

Po poročanju Večernjega lista je nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić pred sredino sejo sarajevskega mestnega sveta, na kateri bi ga svetniki razglasili za častnega meščana Sarajeva, zavrnil visoko in pomembno priznanje.

Mesić noče sodelovati v političnih spletkah

"Ko sem izvedel, kako se je to zgodilo in da bom to priznanje dobil po tem, ko so ga odvzeli Orhanu Pamuku, sem to razumel kot napako in zavrnil omenjeni naziv," je Mesić povedal v pogovoru za televizijo N1. Po njegovih besedah so mestne oblasti iz podelitve naziva ustvarile politični problem, v katerem pa ne bi rad sodeloval na kakršenkoli način.

Spomnimo, da je komisija za izbor in imenovanje častnega meščana Sarajeva v začetku februarja soglasno podprla predlog založniške hiše Buybook, da omenjeni naziv prejme turški pisatelj in Nobelov nagrajenec za književnost Pamuk. Omenjeno priznanje bi Pamuku podelili ob njegovem obisku Sarajeva, ki je bil načrtovan v aprilu.

Priznani turški pisatelj Orhan Pamuk je leta 2006 prejel Nobelovo nagrado za književnost. | Foto: Reuters Priznani turški pisatelj Orhan Pamuk je leta 2006 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Foto: Reuters

Je Pamuk brez naziva ostal zaradi Erdogana?

Vendar pa je komisija le nekaj dni po odločitvi hitro spremenila svoje mnenje in s tesno večino glasov - rezultat je bil štiri proti tri - odločila, da si Pamuk ne zasluži omenjene nagrade. Kot so sporočile mestne oblasti, je prevladalo stališče, da je turški pisatelj za Sarajevo v preteklosti naredil premalo.

Opozicijske stranke, ki imajo svoje predstavnike v mestnem svetu, so tovrstne kritike na račun Pamuka takoj zavrnile in prst usmerile v vladajočo Stranko demokratske akcije (SDA). Predstavniki omenjene stranke imajo po besedah opozicije tesne vezi z administracijo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki ga Pamuk v Turčiji javno in povsem odkrito kritizira.

"Člani SDA branijo Turke pred Pamukom"

Lastnik založniške hiše Buybook Damir Uzunović je pojasnil, da za SDA problem pri podelitvi naziva Pamuku predstavljajo pisateljeve kritike na račun Erdogana. 

Po njegovih besedah nobelovec v Turčiji tudi pod Erdoganovim režimom uživa spoštovanje med ljudmi, ki ga cenijo tudi zaradi njegovega ustvarjalnega opusa. "Zdaj pa imamo situacijo, v kateri člani SDA branijo Turke pred Pamukom," je zaplet ironično komentiral Uzunović.

Kot poročajo bosanskohercegovski mediji, so sarajevske oblasti s svojim sprenevedanjem močno kompromitirale do zdaj ugledno priznanje. Mesić, ki je bil za vladajočo SDA rešitev v sili, je po mnenju novinarjev s svojo odločitvijo zadal svojevrstni udarec vsem, ki vodijo bosanskohercegovsko prestolnico.

Ne spreglejte