Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2008,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 15. 7. 2008, 13.56

8 let

Medvedjev: Protiraketni ščit slabša evropsko varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes povedal, da ameriški načrt za gradnjo protiraketnega ščita v vzhodni Evropi "le slabša" regionalno varnost in ob tem napovedal ruske protiukrepe.

"Te namestitve le slabšajo razmere. Prisiljeni se bomo primerno odzvati... EU in ZDA sta bili posvarjeni," je Medvedjev povedal na srečanju z ruskimi diplomati v Moskvi. Ob tem je še dodal, da nacionalna varnost ne more temeljiti na izrečenih obljubah. Rusija ščit dojema kot grožnjo svoji nacionalni varnosti S tem se je odzval na pretekli teden sklenjeni dogovor med Češko in ZDA o gradnji dela protiraketnega ščita na čeških tleh, kar je nemudoma izzvalo jezne odzive Rusije. Kljub zagotovilom, da je protiraketni ščit, ki ga ZDA poleg Češke nameravajo graditi tudi na Poljskem, usmerjen proti t.i. malopridnim državam, kot je Iran, ga Rusija dojema kot grožnjo za svojo nacionalno varnost. Poleg tega je Medvedjev v svojih današnjih izjavah obsodil "blokovsko mentaliteto" in "paternalizem" v mednarodnih zadevah in poudaril, da po koncu obdobja hladne vojne po tem res ni nikakršne potrebe. Ruski predsednik sicer že vse od svojega nastopa položaja maja letos kritizira poskuse zveze Nato po monopolizaciji evropskih zadev. Prav tako je že pozval k temeljitemu pregledu evropske varnostne strukture.

Odprt, demokratičen sistem regionalne in skupne varnosti in sodelovanja od Vancouvra do Vladivostoka

Nasprotovanje blokovskim pristopom je Rusija izrazila tudi v zunanjepolitičnem konceptu, ki ga je danes odobril Medvedjev. Kot so zapisali, je glavni cilj ruske zunanje politike ustvariti "odprt, demokratičen sistem regionalne in skupne varnosti in sodelovanja ter zagotavljanje enotnosti evroatlantske regije od Vancouvra do Vladivostoka". Težnjo k temu predstavlja tudi pobuda za sklenitev evropske varnostne pogodbe, razvoj katere bi se lahko začel z vseevropskim vrhom.

Ovse bi morala omogočati enakovreden dialog svojih članic Rusija si prizadeva za dosego te enotnosti prek enakovrednega sodelovanja Rusije, EU in ZDA. Ob tem je poudarila tudi pomembnost vloge Sveta Evrope kot neodvisne panevropske organizacije, ki bi določala pravne standarde v vseh državah članicah. Glede Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa so izrazili željo, da bi omogočala enakovreden dialog svojih držav članic in si prizadevala za dosego soglasnih odločitev na podlagi ravnovesja interesov glede varnosti z vojaško-političnega, gospodarskega in humanitarnega vidika.

Rusija si prizadeva za razvoj koristnih dvostranskih odnosov z zahodnoevropskimi državami

Z EU ima Rusija namen razviti odnose kot eden glavnih trgovinskih in zunanjepolitičnih partnerjev. Pri tem je v interesu Rusije tudi uskladitev glede dogovora o dolgoročnem strateškem partnerstva, ki bi postavilo napredne norme enakovrednega in vzajemnega sodelovanja na vseh področjih, ob čemer so kot cilj izpostavili možnost uvedbe režima brez vizumov. Kot izjemnega pomena za Rusijo so v konceptu izpostavili tudi razvoj koristnih dvostranskih odnosov s številnimi zahodnoevropskimi državami, vključno z Veliko Britanijo.

Ne spreglejte