Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2020,
19.41

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

pogajanja Evropska unija brexit

Sreda, 21. 10. 2020, 19.41

3 leta, 5 mesecev

London v četrtek želi nadaljevati pogajanja z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Brexit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska vlada je pripravljena v četrtek nadaljevati pogajanja o prihodnjih odnosih z Evropsko unijo, je danes sporočil glavni britanski pogajalec za brexit David Frost. Zagotovil je, da bodo dnevno potekali intenzivni pogovori.

"Strinjali smo se, da smo ponovno vzpostavili temelje za pogajanja z EU in Michelom Barnierjem," je tvitnil Frost. Pojasnil je še, da bodo pogajanja od četrtka potekala na dnevni ravni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Frost je objavil novico, potem ko je London v petek sporočil, da je trgovinskih pogajanj z EU konec. Pogajanja so smiselna samo, če bo EU bistveno spremenila svoja stališča, je tedaj dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Borisa Johnsona. S tem je britanska stran odgovorila na pozicijo EU, da je na vrsti London, da sprejme potrebne ukrepe, ki bi vodili v dogovor, piše STA.

Michel Barnier | Foto: Reuters Foto: Reuters

Z Downing Streeta so danes sporočili, da je glavni pogajalec EU Barnier zdaj pokazal razumevanje za britanske pomisleke. Po poglobljenem pogovoru med Barnierjem in Frostom pa so v Londonu pripravljeni pozdraviti pogajalsko ekipo iz Bruslja.

"Jasno je, da med našimi stališči ostajajo velika razhajanja na najbolj težavnih področjih, a smo pripravljeni z EU preučiti, ali je mogoče premostiti ta razhajanja na intenzivnih pogovorih," so dodali v izjavi.

V Londonu si še vedno želijo z EU doseči dogovor o prihodnjih odnosih po prehodnem obdobju, ki se konča konec decembra, obenem pa se ne odrekajo možnosti, da bodo prekinili pogajanja. V izjavi so še sporočili, da bo naslednji krog pogajanj potekal od četrtka do nedelje, piše STA.

Januarja Velika Britanija vstopila v prehodno obdobje

Po brexitu konec januarja je Velika Britanija vstopila v prehodno obdobje, ki ji omogoča trgovanje z državami članicami EU pod enakimi pogoji kot do zdaj. To obdobje se izteče konec leta.

Strani sta vztrajali, da morajo sprejeti dogovor o prihodnjih odnosih najpozneje oktobra, da bi bilo na voljo še dovolj časa za implementacijo do konca leta. Čeprav se bodo pogajanja nadaljevala, ni nujno, da bodo dosegli dogovor.

Na pogajanjih v preteklih mesecih so namreč dosegli le malo napredka, jabolko spora ostajajo predvsem prihodnji odnosi glede konkurenčnosti, ribolova in upravljanja, še piše STA.

London pred pomembno odločitvijo o svoji prihodnosti

Evropski poslanci so medtem s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem razpravljali o pogajanjih o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in Unijo. Michel je poudaril, da je pred Londonom pomembna odločitev o svoji prihodnosti. Poslanci pa so bili kritični do Velike Britanije, piše STA.
Ne spreglejte