Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2008,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 18. 9. 2008, 11.52

8 let

Lavrov znova ostro kritiziral politiko Zahoda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je znova ostro kritiziral Zahod, ker podpira "tiste, ki so (v nedavni vojni v Gruziji) ubijali ruske državljane", ter posvaril pred poskusi kaznovanja Rusije.

"Naši zahodni partnerji morajo izbrati, ali bodo še naprej na strani tistih, ki so ubijali ruske državljane, ali pa jih bodo končno prenehali neomejeno podpirati," je v nagovoru ruskim poslancem, ki ga je prenašala televizija, poudaril Lavrov. "Ne želimo spopada z Evropo" "Ne strinjamo se z antiamerikanizmom, pozornost zbujajočimi držami, pristajanjem na pravilo oko za oko, in seveda si ne želimo spopada z Evropo ... Toda ne moremo, da ne bi sklepali na osnovi pozivov za kaznovanje Rusije," je dejal minister.

Pred poskusi kaznovanja Rusije je Lavrov opozoril ravno na dan, ko bo imela ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice predvidoma pomemben govor o odnosih med ZDA in Rusijo ter o prihodnosti Rusije v mednarodni politiki.

Kritike na račun "pomanjkanja transparentnosti" Lavrov je danes tudi kritiziral "pomanjkanje transparentnosti" v zunanji politiki ZDA in ob tem namignil na zaslišanje, ki je v ameriškem kongresu potekalo 9. septembra in na katerem je članica predstavniškega doma Dana Rohrabacher kritizirala progruzijsko politiko Bele hiše ter krivdo za nedavno vojno pripisala Gruziji.

Izjave Rohrabacherjeve - precej redek primer zahodnega politika, ki se v rusko-gruzijskem konfliktu postavi na stran Moskve - so ruski mediji močno propagirali, Lavrov pa jih je danes označil kot znak "absolutnega pomanjkanja transparentnosti v ameriški politiki".

Ovse: Pogovori o dodatnih opazovalcih v Gruziji prekinjeni

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je sporočila, da so bili pogovori o namestitvi dodatnih opazovalcev v Gruzijo prekinjeni. Kot je pojasnil vodja finske delegacije pri Ovseju Antti Turunen, Ovse v Gruzijo tako zaenkrat ne bo pošiljal novih opazovalcev.

Ruski veleposlanik pri Ovseju je potrdil, da so bili pogovori ustavljeni, a obenem zatrdil, da jih je Moskva pripravljena obnoviti. Kot je pojasnil, je glavni razlog za zastoj opredelitev območja, do katerega bi imeli dostop opazovalci Ovseja.

Gre za pogovore o namestitvi 80 neoboroženih vojaških opazovalcih, ki bi se pridružili 20 opazovalcem, ki jih je Ovse v Gruzijo poslal v sredini avgusta, da bi na območju okoli Južne Osetije nadzorovali spoštovanje prekinitve ognja. Medtem ko je imelo osem opazovalcev, ki so bili v Gruziji že pred avgustovsko vojno z Rusijo, dostop tudi v Južno Osetijo, jih dodatnih 20 te pristojnosti nima.

Poleg skupno 100 opazovalcev, ki naj bi jih v skladu z avgustovskimi sklepi v Gruziji namestil Ovse, bo na tem območju nameščenih še 200 vojaških opazovalcev Evropske unije.

Ne spreglejte