Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

IMF Christine Lagarde

Petek, 10. 6. 2011, 16.30

8 let

Lagardova ostaja favoritka za položaj direktorja IMF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Neuradni rok za vložitev kandidatur za mesto generalnega direktorja IMF se izteka, izvolitev na to funkcijo pa se, kot kaže, nasmiha francoski finančni ministrici Christine Lagarde.

Njen glavni konkurent, guverner mehiške centralne banke Agustin Carstens, namreč za zdaj nima dovolj podpore. Stroka pričakuje, da bo mesto ostalo v evropskih rokah Stroka v skladu s tem, da je Mednarodni denarni sklad (IMF) ta čas osredotočen na dolžniške težave območja evra, pričakuje, da bo mesto prvega moža oz. prve dame sklada kljub nasprotovanju hitro rastočih držav tudi po tokratnem imenovanju ostalo v evropskih rokah. Analitiki: Carstens je bolj primeren kot Lagardova Več analitikov je sicer ob tem poudarjalo, da bi bil Carstens bolj primeren kot Lagardova. Dodatne dvome v primernost Lagardove vzbuja tudi odločitev francoskega sodišča, ki je sporočilo, da bo odločitev o tem, ali bo proti finančni ministrici uvedlo uradno preiskavo o njeni vlogi v primeru arbitraže, objavilo šele 8. julija. To pomeni, da bo IMF o tem, ali je Lagardova najboljša kandidatka za najvišji položaj v IMF, odločal, ne da bi vedel, ali bo proti njej uvedena preiskava.

Lagardova je obtožena, da ni upoštevala strokovnega mnenja, ko je v sporu med poslovnežem in nekdanjim ministrom Bernardom Tapiejem ter banko Credit Lyonnais odredila zavezujočo arbitražo. Tapie, ki je banki očital slabo vodenje prodaje družbe Adidas, ki je bila takrat v njegovi lasti, je iz spora izšel z 240 milijoni evri odškodnine.

Kandidata intenzivno lobirata za podporo Lagardova in Cartens sicer že intenzivno lobirata za podporo po vsem svetu. Francozinja se tako po tem, ko je obiskala Indijo in Kitajsko, mudi na srečanju Afriške razvojne banke v portugalski prestolnici Lizboni, nato pa bo odpotovala še v Savdsko Arabijo in v Egipt. Medtem se bo Mehičan sestal z indijskimi voditelji v New Delhiju, naslednji teden pa ga pričakujejo v ameriškem Washingtonu.

Lagardova in Cartens nista edina kandidata 55-letna Lagardova in 53-letni Carstens sicer nista edina kandidata za glavni položaj v skladu. Kot njuna možna konkurenta se omenjata še Grigorija Marčenka in Trevorja Manuela.

52-letni Marčenko je guverner kazahstanske centralne banke. Sam je sicer dejal, da se je za njegovo kandidaturo zavzela skupina držav nekdanje Sovjetske zveze, veljal pa naj bi za človeka, ki bi lahko dobil podporo hitro rastočih držav, kot so Kitajska, Rusija in Indija. Kot je dejal, pa zaradi močne podpore, ki se obeta Lagardovi, še ni prepričan, ali se res podati v tekmo za glavni stolček v IMF ali ne.

V zadnji minuti bi bila lahko vložena še kandidatura 55-letnega nekdanjega finančnega ministra Južnoafriške republike Manuela. Tudi ta še ne vodi kampanje, se pa za to zavzemajo afriške države, ki bi rade v boju nastopile s svojim kandidatom. Trevor je bil v osemdesetih letih poznan kot aktivist zoper politiko apartheida, leta 1994 pa je bil tudi član kabineta južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele.

Strauss-Kahn je z mesta predsednika odstopil Mesto generalnega direktorja sklada se je izpraznilo, potem ko je dosedanji generalni direktor Dominique Strauss-Kahn zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico odstopil. Hitro razvijajoče se države so priložnost izkoristile za poziv k reformi institucije, ki bi morala po njihovem mnenju bolje odražati aktualno stanje v mednarodnem gospodarstvu. Tako so se izrekle proti pravilu, da IMF vedno vodi Evropejec.

Sklad bo polno listo kandidatov za direktorja objavil 17. junija, končna odločitev o izbrancu pa naj bi padla 30. junija.

Ne spreglejte