Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 1. 2014,
18.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

trojka

Četrtek, 16. 1. 2014, 18.46

7 let, 12 mesecev

Kritike trojke brez obraza, ki ne odgovarja nikomur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
EU potrebuje bolj demokratične, pregledne, odgovorne in socialne evropske mehanizme za boj proti krizi.

Tako ugotavljajo evropski poslanci v prvih sklepih o delu trojke mednarodnih posojilodajalcev po nizu zaslišanj ta teden v Strasbourgu. To je prva sistematična preiskava dela trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki se je z vladami onemoglih članic dogovarjala o programih pomoči. Prvi je bil leta 2010 dogovorjen z Grčijo.

Trojka je med mnogimi Evropejci postala grešni kozel za vse težave Ker je trojka v zameno za denar terjala boleče ukrepe in reforme, je med mnogimi Evropejci postala grešni kozel za vse težave. Ena od stvari, ki ji jih kritiki najbolj zamerijo, je, da nima obraza, zato v očeh javnosti deluje nepregledno in ne odgovarja za svoje napake.

Trojka ne odgovarja nikomur, čeprav njene odločitve vplivajo na življenje milijonov ljudi, je kritičen eden od poročevalcev o delu trojke, evropski poslanec iz Francije iz vrst evropskih socialistov in demokratov Liem Hoang Ngoc.

Evropski poslanci preiskujejo pravno podlago, mandat in strukturo trojke, postopke odločanja med člani trojke in članicami unije, ustreznost teoretične podlage za sprejemanje odločitev, na primer statistik in gospodarskih napovedi, ter posledice dela trojke.

Preiskavo usmerjata Hoang Ngoc in Othmar Karas iz desnosredinske Evropske ljudske stranke, ki pripravljata poročilo o delu trojke, o katerem bodo evropski poslanci predvidoma glasovali na aprilskem plenarnem zasedanju.

Poročevalca se zavzemata za okrepitev vloge reševalnega mehanizma ESM Poročevalca priznavata, da ob izbruhu krize v območju evra leta 2010 morda res ni bilo alternative trojki, a opozarjata, da je sedaj treba vzpostaviti sistem reševanja v okviru EU, pri čemer se zavzemata za okrepitev vloge reševalnega mehanizma ESM.

V osnutku poročila obžalujeta nepreglednost in nejasno opredeljeno odgovornost pri delu trojke. Opozarjata na napake, a ne kritizirata toliko napačnih določitev trojke kot dejstvo, da napak niso pravočasno popravili.

Obžalujeta tudi, da se je v štirih programskih državah od leta 2008 neenakost pri porazdelitvi dohodka nadpovprečno povečala ter da rezi socialnih prispevkov in rast brezposelnosti povečujejo revščino.

Prav tako obžalujeta preveč optimistične napovedi trojke glede rasti in nezadostno zavedanje političnega odpora proti spremembam v nekaterih državah ter opozarjata na morebitno navzkrižje interesov pri delu Evropske komisije in ECB v okviru trojke.

V prihodnje sicer trojka po njuni oceni ne bo potrebna. EU bi morala po njunem mnenju okrepiti delovanje na podlagi metode skupnosti, saj medvladno sodelovanje šibi unijo. To je sicer standardno stališče parlamenta, saj vsak medvladni projekt članic slabi vpliv institucij.

Ne spreglejte