Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2009,
8.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 8.44

8 let, 5 mesecev

Krhko premirje na območju Gaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na območju Gaze je že drugo noč zapored vladalo krhko premirje, ki sta ga ločeno razglasila Izrael in Hamas. v Gazi pa medtem privrženci Hamasa slavijo zmago proti "okupacijskim silam".

Predstavnik izraelske vojske v Tel Avivu je povedal, da ponoči na jug Izraela ni bila izstreljena nobena Hamasova raketa, zato so izraelske sile nadaljevale umik iz Gaze. O popolnem umiku ni govora V preteklih dneh je bilo slišati, da želi Izrael umik končati do današnje zaprisege novega ameriškega predsednika Baracka Obame, vendar pa je tiskovna predstavnica vojske Avital Libovič danes to zanikala. "V tem trenutku nihče ne govori o popolnem umiku iz Gaze," je dejala in dodala, da bo ta odvisen od razmer na terenu.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes prispel na območje Gaze, kjer se bo na lastne oči prepričal o škodi, ki jo je to območje utrpelo med tritedensko ofenzivo izraelske vojske. Ban se trenutno mudi na sedežu ZN v Gazi, kjer se je medtem zbralo več deset tisoč privržencev gibanja Hamas, ki slavijo zmago proti "okupacijskim silam".

V Gazi bo Ban med drugim obiskal prostore ZN na območju, med drugim sedež ZN v Gazi in šolo, ki sta v izraelskem napadu 15. januarja utrpela hudo škodo. Obiskal naj bi tudi mesto Sderot na jugu Izraela, ki je pogosta tarča palestinskega raketiranja.

Škoda ocenjena na dve milijardi ameriških dolarjev Ban je napovedal, da namerava na območje Gaze še ta teden poslati visoko misijo ZN, ki bo preučila škodo in možnosti obnove. Po palestinskih ocenah je bilo v ofenzivi popolnoma uničenih več kot 4000 poslopij, 17.000 je bilo poškodovanih, celotna škoda pa naj bi znašala okoli dve milijardi ameriških dolarjev. Med poškodovanimi zgradbami je tudi kakih 50 objektov ZN. 46.000 razseljenih prebivalcev Gaze še vedno biva v zavetiščih ZN na območju.

Pod ruševinami odkrivajo nova trupla Število smrtnih žrtev ofenzive med Palestinci je medtem naraslo na 1414, potem ko so reševalne ekipe izpod ruševin potegnile nova trupla, nekaj ljudi pa je v bolnišnicah podleglo poškodbam. Dva otroka sta danes umrla v eksploziji granate, ki naj bi jo za sabo pustila izraelska vojska. Kakih 5500 Palestincev je bilo v ofenzivi ranjenih.

Izrael: Obnove ne sme voditi Hamas Izrael svojo pomoč pri obnovi Gaze pogojuje s tem, da obnove ne sme voditi gibanje Hamas, ampak mednarodna skupnost ob sodelovanju ZN, Egipta in oblasti palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Mejni prehodi ostajajo zaprti Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni pa je medtem sporočila, da Izrael mejnih prehodov z Gazo ne bo odprl, dokler ne bo dosežen napredek pri vprašanju izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga junija 2006 v napadu zajeli palestinski skrajneži z Gaze in je še vedno v ujetništvu.

Gibanje Hamas zahteva odprtje mejnih prehodov z Gazo, k čemur so Izrael pozvale tudi Evropska unija in več ključnih evropskih držav, saj bi to omogočilo vzpostavitev trajnega premirja v Gazi. Ko je Hamas v nedeljo razglasil enotedensko prekinitev ognja, je namreč obenem sporočil, da daje s tem Izraelu čas za umik vojakov z območja Gaze in odprtje mejnih prehodov z Gazo.

Privrženci Hamasa praznujejo zmago V Gazi se je sicer danes zbralo več deset tisoč privržencev Hamasa, ki praznujejo "zmago upora proti izraelskim okupacijskim silam". Množica, opremljena z zelenimi zastavami Hamasa, je zapolnila trg v središču Gaze, nasproti uničenega poslopja palestinskega parlamenta, piše dpa. Poleg zmagovalnih sloganov je slišati gesla proti Izraelu in tistim arabskim državam, ki naj bi z njim kolaborirale, kot sta Savdska Arabija in Egipt,ter proti predsedniku Abasu.

V Gazi že Hamasove patrulje Čeprav je bila v ofenzivi očitna vojaška premoč Izraela, Hamas trdi, da je iz spopadov izstopil kot zmagovalec, saj se je uspel upreti izraelski vojski in je med ofenzivo na ozemlje Izraela izstrelil na stotine raket. Znak, da je gibanje ohranilo nadzor na območju, naj bi bile tudi Hamasove uniformirane varnostne skupine, ki že patruljirajo v Gazi.

Ne spreglejte