Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2008,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 28. 8. 2008, 9.32

8 let

Kouchner: EU razmišlja o sankcijah proti Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
EU razmišlja, da bi proti Rusiji zaradi njenega ravnanja v rusko-gruzijski krizi uvedla sankcije ali kako drugače ukrepala, je dejal predsedujoči zunanjim ministrom unije Bernard Kouchner.

Za kakšne sankcije ali ukrepe bi šlo, Kouchner ni pojasnil. "Skušamo oblikovati močno besedilo, ki bi izpostavilo našo odločenost, da ne sprejmemo tega, kar se dogaja v Gruziji," je dejal Kouchner. Kot je dodal, demokratične države v svojih odzivih na ravnanje Rusije do Gruzije na splošno poudarjajo, da ne sprejemajo nasilja nad Gruzijci.

Moskva si z grožnjo ne beli glave

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je grožnjo s sankcijami zavrnil kot čustven odziv Zahoda na negativen razvoj dogodkov v Gruziji. "Gre za to, da so globoko razočarani, ker domači ljubljenček nekaterih zahodnih prestolnic ni izpolnil njihovih pričakovanj," je dejal.

Francosko predsedstvo je tokrat prvič omenilo možnost sankcij proti Moskvi zaradi Gruzije. Kouchner je še v ponedeljek zavrnil možnost, da bi na vrhu razpravljali o sankcijah proti Rusiji. Vendar pa je Rusija v torek priznala gruzijski separatistični regiji Južno Osetijo in Abhazijo, zaradi česar je postala še pogostejša tarča ostrih kritik Zahoda. Na francoskem zunanjem ministrstvu so sicer kasneje danes pojasnili, da je Kouchner, ko je govoril o morebitnih sankcijah proti Rusiji, imel v mislih skupino držav EU, ki bi lahko na vrhu predlagale to možnost.

Za sankcije najbolj zavzet poljski predsednik Po poročanju poljskega časnika Dziennik se za sankcije najbolj zavzema poljski predsednik Lech Kaczynski, podpirajo pa ga baltske države. Kaczynski naj bi se z namenom oblikovanja skupnega stališšča pred vrhom EU še danes srečal s kolegi iz Litve, Latvije in Estonije.

Moskva je Evropsko unijo, ki je energetsko močno odvisna od Rusije, že posvarila pred posledicami morebitne ohladitve odnosov zaradi Gruzije.

Na vrhu o humanitarni pomoči in obnovi Gruzije Po prvotnih napovedih francoskega zunanjega ministrstva bodo na vrhunskem zasedanju v Bruslju razpravljali o humanitarni pomoči in obnovi Gruzije. Govorili naj bi tudi o vprašanju oblike misije EU v Gruziji, za katero so se na izrednem zasedanju 13. avgusta v Bruslju sporazumeli zunanji ministri EU.

Rusija dobila podporo Šanghajske organizacije za sodelovanje

Medvedjev je dejal, da Rusijo v sporu z Gruzijo podpirajo tako Kitajska, kot tudi preostale štiri členice Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO). Medvedjev, ki se udeležuje današnjega vrha SCO v Dušanbeju, je ob tem poudaril, da mora biti soglasna podpora SCO ruskemu posredovanju v Gruziji resen signal Zahodu.

"Prepričan sem, da bo enotno stališče držav članic SCO mednarodno odmevno. Upam tudi, da bo to resen signal tistim, ki skušajo črno spremeniti v belo in opravičiti agresijo," je na vrhu SCO dejal Medvedjev. "Dobro vemo, kdo je pomagal gruzijskim oblastem in jih spodbujal pri doseganju njihovih lastnih ciljev. To je nedopustno in se mora končati," je bil odločen Medvedjev.

Ruski predsednik je dejal, da je SCO zavezana zagotavljanju varnosti in stabilnosti, to pa je po njegovih besedah cilj, ki ga je moč doseči le z "zavrnitvijo konfliktnega razmišljanja". Šesterica je ob tem danes izdala tudi skupno izjavo, v kateri so države izrazile podporo Rusiji za njeno "aktivno vlogo in prizadevanja pri vzpostavljanju stabilnosti na Kavkazu".

Sarkozy pozval Medvedjeva k upoštevanju sporazuma o prekinitvi ognja Nicolas Sarkozy je v telefonskem pogovoru z Dmitrijem Medvedjevom poudaril, da je nujno potrebno omiliti trenja in upoštevati vse točke sporazuma o prekinitvi ognja med Rusijo in Gruzijo.Sarkozy je kot predsedujoči Svetu EU v nočnem telefonskem pogovoru znova pojasnil stališče francoskega predsedstva, ki je zaskrbljeno zaradi ruskega priznanja neodvisnosti gruzijskih separatističnih pokrajin Abhazije in Južne Osetije, so v sporočilu za javnost zapisali v Elizejski palači v Parizu. Ob tem so dodali, da sta bili temi dolgega pogovora tudi vzpostavitev dodatnih varnostnih ukrepov in vprašanje beguncev.

Kot so medtem sporočili iz Kremlja, naj bi Medvedjev Sarkozyja seznanil s trenutnimi razmerami. Ob tem je ruski predsednik dejal, da je nujno potrebno, da tudi Gruzija izpolni svoje obveznosti iz sporazuma o prekinitvi ognja in svojo vojsko vrne v vojaška oporišča. Predsednika sta med drugim spregovorila tudi o morebitnih dodatnih sporazumih, ki bi v prihodnosti zagotavljali varnost na območjih, ki mejijo z Južno Osetijo in Abhazijo. "V pogovoru je Medvedjev podrobno predstavil svoj pogled na zaskrbljenost in ocene, ki jih je Sarkozy izrazil na podlagi medijskega poročanja o situaciji v regiji," so v sporočilu za javnost zapisali v Kremlju.

Medvedjev za srečanje obeh predsednikov v Rusiji Ruski predsednik je v več kot uro trajajočem telefonskem pogovoru izrazil tudi pripravljenost na nadaljnje pogovore s francoskim kolegom in celo na srečanje obeh predsednikov v Rusiji.

G7 obsoja priznanje neodvisnosti Medtem so rusko torkovo priznanje neodvisnosti Abhazije in Južne Osetije v sredo obsodili tudi v skupini sedmih najrazvitejših držav G7. "Rusko priznanje neodvisnosti obeh pokrajin krši ozemeljsko celovitost in suverenost Gruzije," so zapisali v G7, ki jo zastopajo Velika Britanija, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in ZDA. Ob tem so Rusijo pozvali, naj umakne svojo vojsko iz Gruzije nazaj na območje obeh separatističnih pokrajin in naj upošteva 11. avgusta sprejeti sporazum o prekinitvi ognja.

Ševernadze pozval k bojkotu OI 2014 Spregovoril je tudi nekdanji gruzijski predsednik in nekdanji sovjetski zunanji minister Edvard Ševarnadze, ki je v pogovoru za japonski časopis Asahi Šimbun poudaril, da bo Rusija še obžalovala svojo torkovo potezo, in pozval k bojkotu zimskih olimpijskih iger, ki naj bi leta 2014 potekale v ruskem Sočiju. Ševarnadze je ob tem poudaril, da bo poteza Moskve opogumila tudi druge regije s separatističnimi težnjami.

Ne spreglejte