Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
12.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 12.23

8 let, 5 mesecev

Kosovska družina Zogaj ponovno zbrana v Avstriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Kosovska družina Zogaj, ki si je v Avstriji zaman prizadevala za pridobitev azila, se je znova zbrala v Avstriji, z izjemo očeta, ki je izginil neznano kam.

Štirje sestre in brati Arigone Zogaj, ki je z mamo Nurie, lahko začasno ostala v Avstriji, so znova zaprosili za azil, vendar pa na Dunaju vztrajajo, da azila ne morejo podeliti. Prebivalci in sošolci zbirali podpise, da bi družina ostala v Avstriji Avstrijska in mednarodna javnost je za družino Zogaj izvedela poleti leta 2007, ko so prebivalci kraja Frankerburg in sošolci tedaj 15-letne Arigone sprožili zbiranje podpisov, da bi lahko družina ostala v Avstriji. Nato je Arigona septembra 2007 za 15 dni izginila neznano kam. Mami so dovolili, da ostane v Avstriji in poišče svojo hčerko, oče pa se je s še štirimi otroki vrnil na Kosovo. Še isti mesec se je v Avstriji pojavilo Arigonino pismo, v katerem je zagrozila s samomorom, če se njena družina ne bo vrnila v Avstrijo.

Saga družine Zogaj se je začela maja 2001, ko je oče družine nezakonito vstopil v Avstrijo in vložil prošnjo za azil, ki pa so mu jo zavrnili. Kasneje, septembra 2002, so v Avstrijo nezakonito prišli tudi mama in pet otrok ter vložili prošnjo za azil, ki pa so jo avstrijske oblasti prav tako zavrnile. Decembra 2007 je tudi avstrijsko ustavno sodišče potrdilo, da zavrnitev dovoljenja za bivanje v Avstriji ni bila protiustavna, a odločilo, da družina lahko ostane v Avstriji, če se za to iz humanitarnih razlogov odloči notranji minister.

Primer dobil politično dimenzijo Primer je dobil tudi politično dimenzijo in okrepil razprave o prenovi azilske politike v Avstriji. Predvsem, da bi bilo potrebno pospešiti postopke in da bi "integriranim prosilcem za azil" podelili pravico do bivanja. O problematiki je na izredni seji razpravljal celo avstrijski parlament. Toda tedanji notranji minister Günther Platter se je odločil, da družini ne podeli azila iz humanitarnih razlogov, je pa dovolil Arigoni, da ostane skupaj z mamo v Avstriji do konca šolskega leta poleti 2008.

Otroci pobegnili iz azilnega doma na Madžarskem Zdaj pa se je v začetku tedna družina znova združila v Avstriji. Štirje otroci Nurie Zogaj - dva sta še mladoletna - naj bi pobegnili iz azilnega doma na Madžarskem, kjer so čakali na konec postopka za pridobitev azila. Kot je povedal njihov odvetnik Helmut Blum, se je primer zdaj dodatno zapletel, "vendar pa je človeško povsem razumljivo, da si otroci želijo k materi". Otroke so zdaj nastanili v azilnem domu v Vöcklabrucku.

Toda njihove možnosti, da bi pridobili azil, so praktično nične. Tudi sedanja notranja avstrijska ministrica Maria Fekter po poročanju APA vztraja, da družina ne bo mogla dolgoročno ostati v Avstriji. "Če je nekdo nezakonito v Avstriji dolgo časa, to še ne pomeni, da lahko spravi pravno državo na kolena," je izjavila Fekterjeva.

Na azil čakajo tudi na Madžarskem Toda po drugi strani je menila, da ni nujno, da bi Zogajeve izgnali na Kosovo. Ostaja namreč še možnost vrnitve na Madžarsko, kjer prav tako poteka postopek za pridobitev azila, je še pojasnila ministrica, ki jo pri njenih stališčih "stoodstotno" podpirata tudi kancler Werner Faymann in podpredsednik avstrijske vlade Josef Pröll.

Ne spreglejte