Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 1. 2021,
12.06

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

COVID-19 epidemija Danska Nemčija Belgija Koronavirus

Nedelja, 10. 1. 2021, 12.06

3 leta, 3 mesece

Na Danskem protesti

V Belgiji število umrlih s covidom preseglo 20 tisoč, v Nemčiji 40 tisoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Belgija covid | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število umrlih s covid-19 v Belgiji je danes preseglo 20 tisoč, več kot polovica umrlih bolnikov je iz domov za starejše. Na Danskem so medtem zaradi nasilnih protestov proti omejitvenim ukrepom v soboto prijeli devet ljudi.V Nemčiji je število smrtnih primerov zaradi covida-19 danes preseglo 40.000, je sporočil nemški inštitut Robert Koch. 

V Belgiji, ki ima 11,5 milijona prebivalcev, so doslej zabeležili 662.694 primerov okužbe z novim koronavirusom ter 20.038 smrti, poroča STA. V domovih za starejše so samo do 18. decembra zabeležili 10.270 smrti covidnih bolnikov. Amnesty International je zato tamkajšnje oblasti obtožil, da so domove za starejše pustile na cedilu.

Med žrtve covida v Belgiji prištevajo vse umrle s pozitivnim testom na koronavirus, s čimer se uvršča med države z najvišjim deležem umrlih zaradi te bolezni na svetu. Beležijo namreč 1725 smrti na 100.000 prebivalcev po štetju francoske tiskovne agencije AFP.

Med protesti na Danskem aretirali devet ljudi

Na Danskem pa so v soboto izbruhnili nasilni protesti proti ukrepom, ki jih je za omejitev širjenja virusa sprejela vlada. V prestolnici Koebenhavn in Aalborgu na severu države so prijeli devet ljudi, tuje agencije povzema STA. Protestnikov sicer ni bilo veliko. V glavnem mestu se jih je zbralo okoli 200, v Aalborgu pa nekaj deset. So pa nekateri uporabili pirotehnična sredstva, metali steklenice ter se spopadli s policijo.

Danska vlada je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom in grožnje novega seva virusa, ki se hitreje širi, uvedla še strožje ukrepe, potem ko so sredi decembra že uveljavili delno zaporo javnega življenja, ki vključuje zaprtje šol, restavracij in večine trgovin. Po novem je prepovedano druženje več kot petih ljudi, obvezno varnostno razdaljo pa so z enega povečali na dva metra.

Od petka je tujcem brez negativnega testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 24 ur, prepovedan vstop na Dansko.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Covid-19 v Sloveniji: pozitivna četrtina PCR-testov, virus vdrl v belo cono šempetrske bolnišnice

V ZDA presegli 22 milijonov okužb

V ZDA so doslej zabeležili skupaj že več kot 22 milijonov okužb z novim koronavirusom, poroča STA. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinska so v zadnjem dnevu potrdili 269.623 primerov okužbe in 3656 smrti covidnih bolnikov. 

Skupaj je doslej za covidom-19 umrlo že več kot 372.500 ljudi, ZDA imajo tako največ umrlih za to boleznijo na svetu v absolutnih številkah.

Merkel: Naslednji tedni bodo najtežji doslej

Z novim koronavirusom se je doslej v Nemčiji okužilo več kot 1,9 milijona ljudi. Dnevmo zznajo skoraj 17 tisoč novih primerov, včeraj je umrlo 465 ljudi, to je skupaj 40.343 ljudi. V državi ponekod danes stopajo v veljavo poostreni ukrepi proti širjenju koronavirusa.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v soboto znova posvarila, da bodo naslednji tedni "najtežji" doslej, saj da bolnišnice in zdravstveno osebje delujejo na robu zmogljivosti. V tedenskem video sporočilu je Merklova dejala, da bo v omenjenem obdobju v celoti viden vpliv druženja med božično-novoletnimi prazniki.

Nemška kanclerka Angela Merkel napoveduje, da bodo naslednji tedni "najtežji doslej". | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel napoveduje, da bodo naslednji tedni "najtežji doslej". Foto: Reuters

V štirih nemških zveznih deželah so od danes v veljavi poostreni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Po Hamburgu, ki jih je uvedel že v petek, so to danes storili v Berlinu, na Spodnjem Saškem, v Turingiji in Mecklenburg-Predpomorjanskem. V ponedeljek bodo sledile še druge dežele, na spletni strani poroča nemška televizija ARD.

Nemčija podaljšala ukrepe

Nemčija je v torek podaljšala ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa do 31. januarja, do takrat bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci. Sprejeti ukrepi dopuščajo stike med člani istega gospodinjstva z največ eno osebo iz drugega gospodinjstva. V okrožjih s sedemdnevno incidenco nad 200 primerov na 100.000 prebivalcev so območje dovoljenega gibanja omejili na 15 kilometrov.

Od začetka novembra so zaprti gostinski, kulturni in športni objekti, od sredine decembra pa smejo biti odprte le trgovine z nujnimi potrebščinami in lekarne.

V Nemčiji ne bodo mogli izbirati cepiva, dokler so zaloge pičle

Merklova je v soboto tudi napovedala, da bodo v državi okrepili kampanjo cepljenja proti covidu-19. Po podatkih inštituta Robert Koch je doslej v Nemčiji prvi odmerek cepiva prejelo približno pol milijona ljudi.

Zdravstveni minister Jens Spahn je v soboto dejal, da izbira cepiva trenutno ni možna. Tisti, ki jim bo država ponudila možnost cepljenja proti covidu-19, si za zdaj ne bodo mogli izbrati, katero cepivo bodo prejeli, in sicer zaradi trenutno še pičlih zalog cepiva, je pojasnil Spahn v spletni razpravi, katere povzetke je na spletni strani objavila ARD.

Ne spreglejte