Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 1. 2021,
10.16

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

45

Natisni članek

COVID-19 epidemija Koronavirus

Nedelja, 10. 1. 2021, 10.16

3 leta, 3 mesece

Covid-19 v Sloveniji: pozitivna četrtina PCR-testov, virus vdrl v belo cono šempetrske bolnišnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,84

45

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v soboto 25 odstotkov opravljenih PCR-testov pokazalo okužbo s koronavirusom. Zaradi vdora virusa v belo cono se je v šempetrski bolnišnici povečalo število bolnikov, ki so pozitivni na virus SARS-CoV-2, povzročitelja bolezni covid-19.

V soboto so v Sloveniji ob 2669 testih potrdili 667 novih okužb s koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 25 odstotkov testiranih.

Sprva je sledilnik za covid-19 poročal, da je bilo toliko okužb, potrjenih ob opravljenih 1428 testih, kar bi pomenilo, da je bilo pozitivnih kar 46,7 odstotka testov. Pozneje so sporočili, da so bili prvi objavljeni podatki netočni.

V soboto je bilo opravljenih tudi 2492 hitrih antigenskih testov, in z njimi so potrdili 85 okužb, pozitivnih je bilo torej 3,4 odstotka testiranih.

V Sloveniji imamo trenutno 24.408 aktivnih primerov okužbe, še kažejo podatki sledilnika za covid-19.

25 novih smrtnih žrtev

Po podatkih vlade smo imeli v soboto v bolnišnicah 1192 covidnih bolnikov, med njimi 202 na intenzivni negi. 25 ljudi s covid-19 je umrlo.

Lenart, testiranje
Novice V petek spet zelo visoko število okužb

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ti se nanašajo na petek, je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v Sloveniji 2006, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1157 primerov, je objavila vlada. Največje 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ima statistična regija Posavje.

Iz civilne zaščite Severne Primorske so medtem sporočili, da je imela ravno njihova regija največjo pogostost včeraj potrjenih primerov med vsemi slovenskimi regijami, pri čemer kot svetla točka odstopa le občina Kobarid.

V šempetrski bolnišnici upajo, da so vdor zamejili

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Novi Gorici se je število bolnikov s covidom-19 povečalo, v soboto so jih tam zdravili 38. Kot je za regijski štab civilne zaščite za severno Primorsko danes zapisala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler, razlog za to tiči v vdoru okužb z novim koronavirusom v belo cono.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici  | Foto: Ana Kovač Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici Foto: Ana Kovač

Po besedah strokovne direktorice bolnišnice imajo vdor okužb v belo območje oddelkov internistične službe, zato so v soboto nemudoma premestili devet bolnikov na oddelek za covid-19. Dodatno so prek urgentnega centra sprejeli še tri bolnike s covidom-19.

Zaposlene in bolnike na internističnih oddelkih testirajo z metodo PCR, strokovna direktorica pa upa, da je vdor že zamejen in da ne bo prišlo do širitve na druge bolnišnične oddelke. Delovanje ostalih oddelkov je za zdaj nemoteno.

Težave s kadri

Savnik Winklerjeva je napovedala, da bodo v ponedeljek znova odprli dodatne zmogljivosti oddelka za bolnike s covidom-19 v obsegu 20 postelj. "Imamo pa težave z organizacijo kadra zdravstvene nege, saj so med zaposlenimi dnevno nove okužbe," je dodala.

Kot so danes še sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko, bo v ponedeljek zjutraj seja kriznega štaba bolnišnice, po njej naj bi strokovna direktorica podala izjavo za medije o razmerah v bolnišnici in novih ukrepih.

Po podatkih civilne zaščite je bilo sicer v šempetrski bolnišnici največ covidnih bolnikov 27. novembra lani, in sicer 52.

Ne spreglejte