Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2019,
20.19

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

2

Natisni članek

kongres Donald Trump ZDA

Petek, 4. 1. 2019, 20.19

5 let, 3 mesece

Kongresnica nad Trumpa: Šli bomo tja in ga odstavili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

2

Tlaib | Foto Reuters

Foto: Reuters

Demokratka iz Michigana Rashida Tlaib je v četrtek na zabavi liberalne organizacije MoveOn.org po prisegi novega sklica kongresa v Washingtonu napovedala postopek odstavitve predsednika ZDA, pri čemer je za Donalda Trumpa uporabila žaljivko, kar je izzvalo ogorčenje med predsednikovimi podporniki.

"Nikoli ne smete dovoliti, da vam kdo odvzame kulturo, korenine, to, kar ste. Nikoli. Če se držite tega, vas imajo ljudje radi in boste zmagali. Ko vas sin pogleda in reče - mama, glej, zmagala si, nasilneži ne zmagajo - sem mu rekla, otrok, ne zmagajo, ker bomo šli tja in bomo odstavili zafu**nca (motherfucker, ang.)," je dejala Tlaibova, ena od prvih dveh muslimank, ki sta bili izvoljeni na lanskih vmesnih volitvah v kongres. Ob napovedi prizadevanj demokratov za tako imenovani impeachment (obtožbo, op. p.) je požela navdušenje prisotnih na zabavi.

Po treh letih Trumpovih zmerjanj političnih nasprotnikov in kritikov so bili predsednikovi podporniki nad besedami kongresnice ogorčeni.

"To dokazuje, da demokrati nimajo rešitev za ZDA"

"To dokazuje, da demokrati nimajo rešitev za ZDA. Poglejte, tega predsednika ne boste odstavili, ko pa je imel dve najuspešnejši leti vladanja od vseh predsednikov v sodobni zgodovini. Edini razlog, da se spravljajo nanj, je to, da ga ne morejo premagati na volitvah," je za televizijo Fox News izjavila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

"Poglejte to sveže izvoljeno kongresnico in njene besede sinu na zborovanju, za katero je menila, da je zasebno. Osredotočajo se le na napade na predsednika, medtem ko mi poskušamo premakniti Ameriko naprej," pa je za isti medij izjavil vodja republikancev v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy iz Kalifornije.

Trendi Trump na Instagramu spet kopiral Igro prestolov #foto

Trump združuje in deli

Donald Trump, Melania Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Nasprotniki predsednika ZDA so doslej za Trumpa redno uporabljali takšne in podobne izraze, saj mu je v zadnjih treh letih od začetka predsedniške kampanje naprej z izjavami in pozneje s političnimi ukrepi uspelo pri delu Američanov vzbuditi neverjeten občutek zvestobe in podpore, pri delu Američanov pa občutek izjemnega sovraštva. Razlika je le v tem, da so bili demokrati zadnja leta v Washingtonu daleč od oblasti, vpliva in s tem pozornosti medijev.

"Vedno bom govorila resnico o oblasti. Ne gre le za Donalda Trumpa. Gre za vse nas. Moramo se dvigniti proti tej ustavni krizi," je potem po kritikah danes tvitnila Američanka palestinskega rodu.

Nova predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je sicer opozorila, da je še prezgodaj govoriti o tako imenovanem impeachmentu, vendar pa mora priznati, da obstaja legitimno ogorčenje javnosti zaradi Trumpa. Izraz Tlaibove ji ni všeč, vendar pa je dejala, da se ne namerava ubadati s cenzuro govora. "Sicer pa, če bi šlo za moškega, razburjenja sploh ne bi bilo," je menila Pelosijeva za MSNBC.

Donald Trump, Melania Trump
Novice Trump v dveh letih predsednikovanja izrekel več kot 7.600 laži

Kongresnico Cortezovo izžvižgali

Medijski žarometi še vedno svetijo tudi v novo kongresnico iz New Yorka Alexandrio Ocasio Cortez, po novem znano s kratico AOC. Devetindvajsetletnica velja za novo ikono liberalizma v ZDA zaradi svoje politike in videza, ki spravlja konservativce ob pamet. V četrtek so jo izžvižgali, ko je javno oddala svoj glas Pelosijevi za položaj predsednice predstavniškega doma.

"Za Pelosijevo je glasovalo več kot 200 članov, vendar so republikanci žvižgali le meni. Ne sovražite me, fantje, ker niste jaz," je tvitnila in njen tvit se je hitro razširil. AOC se bode tudi z bolj konservativnimi demokrati, kot je nekdanja senatorka iz Missourija Claire McCaskill, ki jo je označila za "svetlo in bleščečo novo zadevo", ki odvrača pozornost.

Njeni nasprotniki so v četrtek objavili tudi star videoposnetek njenega plesa s sošolci bostonske univerze v poskusu, da jo prikažejo kot neprimerno za kongres. A objava posnetka je imela potem bolj ali manj nasproten učinek. "Če ima kdo tak kritičen posnetek o meni, prosim, kar na dan z njim," se je glasila večina komentarjev na objavo posnetka plesa simpatične študentke.

Tudi zadnji sestanek demokratov s Trumpom brez rešitve za financiranje vladnih agencij

Kongresni demokrati in predsednik ZDA Donald Trump tudi po današnjem sestanku v Beli hiši niso prišli do dogovora o obnovi financiranja vladnih agencij, ki so zaprte že 14 dni. Demokrata sta po srečanju povedala, da Trump ostaja trmast, predsednik pa je bil v svoji izjavi presenetljivo pomirljiv.

Bistvo spora ostaja, da Trump vztraja pri 5,6 milijarde dolarjev za svoj zid na meji z Mehiko, demokrati pa mu denarja za to ne nameravajo dati. Zaradi tega je brez denarja polovica vladnih ministrstev, po ZDA rastejo gore smeti, okrog 800 tisoč javnih uslužbencev pa ostaja brez plače.

Ne spreglejte