Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
9.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Benjamin Netanjahu Izrael parlament vlada

Sreda, 1. 4. 2009, 9.17

8 let

Kneset potrdil novo izraelsko vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izraelski parlament je v torek zvečer z 69 glasovi za proti 45 potrdil novo vlado pod vodstvom premiera Benjamina Netanjahuja.

Po glasovanju v 120-članskem knesetu so ministri 32. in doslej največje vlade v zgodovini judovske države prisegli. Netanjahu je položaj uradno prevzel danes med slovesnostjo v uradu izraelskega predsednika Šimona Peresa. Ostre kritike na račun velikosti Koalicijska vlada, v kateri sodeluje pet strank, šteje 30 ministrov in osem namestnikov ministrov in je rezultat napetih pogajanj in zahtev. Njena velikost je v medijih, med torkovo razpravo pa tudi med opozicijo v knesetu, naletela na ostre kritike.

Netanjahu se je v torek že drugič povzpel na čelo izraelske vlade, ki jo je že vodil med letoma 1996 in 1999. Obrambni minister bo še naprej vodja laburistov Ehud Olmert, zunanje ministrstvo bo prevzel vodja desničarskega Izrael Bejtenu Avigdor Liberman, ki so ga kritiki označili za rasista.

Desna usmeritev vlade Vlada je pretežno desno usmerjena, čeprav v njej sodelujejo tudi laburisti, kar je v mednarodni skupnosti sprožilo strahove, da bo zadala smrtni udarec mirovnim pogajanjem s Palestinci. Netanjahu se je sicer v torek v govoru v knesetu pred potrditvijo vlade zavzel za mir z arabskim svetom in mirovna pogajanja s Palestinci, pri čemer pa ni omenil mirovne rešitve z dvema državama - izraelsko in palestinsko.

Netanjahu ne verjame v mir Palestinski predsednik Mahmud Abas je zato danes mednarodno skupnost pozval, naj izvaja pritisk na Netanjahuja, da bo ta sprejel palestinsko državo. Netanjahu po njegovih besedah namreč ne verjame v mir. "Netanjahu ne sprejema rešitve z dvema državama ali že podpisanih sporazumov in noče ustaviti judovskega naseljevanja," je dejal po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa.

Netanjahu bo položaj uradno prevzel danes med slovesnostjo v uradu predsednika države, podobne slovesnosti pa bodo pripravili tudi na glavnih ministrstvih.

V vladi poleg Likuda (27 mandatov), laburistov (13 mandatov) in Izrael Bejtenu (15 mandatov) sodelujejo še ultraortodoksni Šas (11 mandatov) in do naseljencev naklonjeni Judovski dom (trije mandati). Vladi bi se lahko pridružil tudi ultraortodoksni Združeni judaizem tore, ki ima pet poslancev. Ti so v torek že glasovali za potrditev vlade.

Izraelci nezadovoljni z novo vlado Večina Izraelcev pa očitno ni zadovoljna z novo vlado. Tako je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je danes objavil časnik Haaretz. Glede na anketo je 54 odstotkov Izraelcev nezadovoljnih z vlado, medtem ko jih je zadovoljnih 30 odstotkov, 16 odstotkov pa o tem nima mnenja.

Ne spreglejte