Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
20.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 20.18

8 let

Ključna pogajanja o Kosovu propadla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Badnu pri Dunaju se je v sredo sklenil še zadnji krog neposrednih pogovorov Prištine in Beograda pred iztekom roka za dosego kompromisa o prihodnjem statusu Kosova, ki pa ni prinesel dogovora.

So pa člani mednarodne pogajalske trojke za Kosovo po pogovorih, ki so se začeli v ponedeljek, sporočili, da sta se tako srbska kot albanska stran zavezali, da se bosta vzdržali nasilja.

Sejdiu: Do razglasitve neodvisnosti bo prišlo zelo hitro

"Dogovora z Beogradom na žalost ni bilo," je sporočil kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. "Za prebivalce Kosova je neodvisnost začetek in konec," je po treh dneh pogovorov poudaril Sejdiu in dodal, da bo kosovsko vodstvo sedaj "nadaljevalo svojo agendo ob sodelovanju z mednarodno skupnostjo". "Ne moremo napovedati točnega datuma" razglasitve neodvisnosti, toda do nje bo prišlo "zelo hitro", je dodal. Novoizvoljeni kosovski premier Hashim Thaci je medtem sporočil, da dogovora ni bilo mogoče doseči in da "pogovorov s Srbi ne bo več".

Tadić: Srbija bo razveljavila vsako enostransko potezo Prištine

Tudi srbski predsednik in premier, Boris Tadić in Vojislav Koštunica sta po koncu pogovorov v Badnu ocenila, da kompromisna rešitev za Kosovo "na žalost ni bila dosežena", a obenem poudarila, da "to za Srbijo ne pomeni, da kompromisa ni mogoče doseči". Kot sta dejala, je treba kompromis iskati še naprej, saj je to edina rešitev, ki bi zagotovila razvoj, mir in stabilnost regije.

Tadić je poudaril, da bo Srbija razveljavila vsako enostransko potezo Prištine, ki bi vodila v neodvisnost Kosova. Kot je izpostavil, Srbija ne bo sprejela neodvisnosti Kosova, saj bi ta vnesla nestabilnost in sprožila "domino efekt" v regiji in širše. "Upamo, da bodo mednarodne institucije upoštevale predloge Srbije. Srbija bo zavrnila vsak akt o neodvisnosti in našla odgovor, ki bo v skladu z mednarodnimi standardi," je dejal. Obenem je zatrdil, da si Srbija ne želi nasilja, ampak se bo na enostranske poteze Prištine odzvala z vsemi pravnimi in diplomatskimi sredstvi, ki jih ima na voljo.

Gospodarske sankcije proti Kosovu?

Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić je pred tem ob robu pogovorov v Avstriji izjavil, da utegne srbsko vodstvo, če bo Priština po 10. decembru dejansko razglasila neodvisnost, proti Kosovu uvesti gospodarske sankcije. "Na razglasitev neodvisnosti Kosova se bomo odzvali tako, kot bi se vsaka evropska država, če bi bila ogrožena njena ozemeljska celovitost," je poudaril minister.

Tudi trojka, ki jo sestavljajo EU, ZDA in Rusija, je potrdila, da so se tudi zadnji neposredni pogovori pred iztekom roka ZN za dosego kompromisa končali neuspešno, saj niso prinesli dogovora o prihodnjem statusu Kosova. Kot je povedal Ischinger, je trojka "poskusila res čisto vse", da bi dosegli kompromisno rešitev. Ob tem je dodal, da nova pogajanja med Beogradom in Prištino pod pokroviteljstvom trojke niso predvidena.

Ne spreglejte