Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
8. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

zdravje življenjska doba umrljivost seniorji

Sreda, 8. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kje ženske živijo desetletje dlje od moških

Kje ženske živijo desetletje dlje od moških

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Foto: Reuters

Najdaljše življenje lahko pričakujejo moški v Švici in ženske na Japonskem. V nobeni državi moški v povprečju ne preživijo žensk, v nekaterih državah pa ženske živijo tudi več kot desetletje dlje od moških. Kljub izboljšavam v pričakovani življenjski dobi ob rojstvu se zdi čudno da je v 21. stoletju pri vsej tehnologiji še vedno toliko težav z dostopom do zdravstva. Pred WHO je torej še dolg seznam izzivov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila podatek, da se je v obdobju med letoma 2000 in 2015 pričakovana življenjska doba ob rojstvu povečala za pet let. To predstavlja najvišjo rast v pričakovani življenjski dobi po letu 1960 in preobrat glede na padanje pričakovane življenjske dobe v devetdesetih letih.

Predvsem boljša dostopnost in razmere v zdravstvu skrbijo, da se razlike med državami manjšajo. Generalna direktorica organizacije WHO dr. Margaret Chan je komentirala rezultate: "Svet je naredil velike korake pri zmanjšanju nepotrebnega trpljenja in prezgodnjega umiranja zaradi preventivnih in ozdravljivih bolezni."

Vseeno se razlika 33,6 leta med državo z najnižjo in najvišjo pričakovano življenjsko dobo še vedno zdi visoka, saj je višja od povprečne starosti Zemljana (leta 2015 29,9 leta).

Največ možnosti za dolgo življenje na Japonskem

S 83,7 leta je najdaljša skupna pričakovana življenjska doba ob rojstvu na Japonskem. Glede na uradne statistike na Japonskem živi več kot 58 tisoč oseb, starejših od sto let, od tega je 87 odstotkov žensk. Četrtina 126-milijonskega naroda je starejšega od 65 let, delež pa naj bi do sredine stoletja narasel na 40 odstotkov starejših od 65 let.

 

Najmanjše razlike v letih v Afriki in na Bližnjem vzhodu

Med 15 državami z najmanjšo razliko v pričakovani življenjski dobi moškega in ženske se pojavljajo le države Afrike in Bližnjega vzhoda. Glede na podatke WHO se je življenjska doba najbolj podaljšala v Afriki, kjer se je ta po letu 2000 povečala za 9,5 leta. Leta 2015 je bila pričakovana življenjska doba na afriški celini 60 let. To so omogočile boljše zdravstvene razmere za otroke in lažji dostop do zdravil. Na daljšo življenjsko dobo sta vplivala tudi nadzor nad malarijo in dostopnost zdravil za virus HIV.

V petih državah ženske preživijo moške za več kot desetletje

Največje razlike med življenjsko dobo moškega in ženske se pojavljajo v Rusiji in državah, ki so bile del nekdanje Sovjetske zveze. Razlika je najvišja v Rusiji, Belorusiji in Litvi. Med 15 državami z največjo razliko jih je osem z območja nekdanje Sovjetske zveze. Ženske živijo desetletje dlje od moških tudi v Siriji, kjer nastalo razliko pripisujejo več kot petletnemu obdobju oboroženih spopadov.

Kje WHO vidi izzive za nadaljevanje rasti pričakovane življenjske dobe

Ena večjih težav, s katero se organizacija spopada, je, da še vedno več kot polovico smrti in njihovih razlogov ni nikjer zabeleženih. Področja, kjer vidijo največje težave oziroma največ prostora za izboljšave, so:

  • 5,9 milijona otrok umre pred petim letom starosti,
  • 303 tisoč žensk umre zaradi težav med nosečnostjo oziroma porodom,
  • dva milijona na novo okuženih z virusom HIV, 214 milijonov primerov malarije in 9,6 milijona novih primerov tuberkuloze,
  • zdravljenje potrebuje 1,7 milijarde oseb z zapostavljenimi tropskimi boleznimi,
  • več kot deset milijonov oseb umre pred 70. letom zaradi bolezni srca in ožilja ter raka,
  • za posledicami prometnih nesreč umre 1,25 milijona ljudi,
  • samomor stori 800 tisoč oseb,
  • umorjenih je 475 tisoč ljudi, med katerimi je 80 odstotkov moških,
  • tri milijone oseb umre zaradi onesnaženosti ozračja,
  • 1,1 milijarde oseb kadi tobak,
  • ovirana rast pri 156 milijonih otrok, mlajših od pet let, in 42 milijonov otrok, mlajših od pet let, s prekomerno težo
  • kontaminirano vodo pije 1,8 milijarde prebivalcev.
Ne spreglejte