Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 8. 2008,
10.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 8. 8. 2008, 10.11

7 let, 12 mesecev

Kitajski predsednik pred začetkom OI sprejel visoke goste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajski predsednik Hu Jintao je pred začetkom poletnih olimpijskih iger gostil kosilo za predsednike držav in visoke predstavnike Mednarodnega olimpijskega komiteja (OIC).

Ob tem je v govoru poudaril, da je bila organizacija olimpijskih iger dolgoletna želja kitajskega naroda. "Verjamem, da lahko s pomočjo OIC in olimpijske družine izvedemo igre na visoki ravni s posebnimi značilnostmi," je dejal Hu. "Olimpijske igre v Pekingu niso priložnost le za Kitajsko, temveč za ves svet," je dejal kitajski predsednik v govoru, ki ga je prenašala tudi državna televizija. Zahvala za pomoč po potresu v pokrajini Sečuan Hu se je zahvalil voditeljem za mednarodno pomoč po majskem katastrofalnem potresu v pokrajini Sečuan, ki je zahteval najmanj 70.000 žrtev. Hu je ob koncu govora izrekel zdravico in nazdravil z visokimi gosti, med katerimi je bil tudi ameriški predsednik George Bush.

Četrtkova dvostranska srečanja

Kitajski predsednik se je sicer že v četrtek na dvostranskih srečanjih sestal z voditelji Vietnama, Alžirije, Šrilanke, Vzhodnega Timorja, Belorusije, Črne gore, Laosa, Srbije, Brazilije, v prihodnjih dneh pa se bo srečal še z voditelji približno 70 držav, ki se bodo udeležili odprtja olimpijskih iger.

Izredne razmere v Pekingu V Pekingu danes sicer vladajo izredne razmere. Na ulicah je več kot 100.000 pripadnikov policije in vojske ter prostovoljcev, ki skrbijo za red in mir. Pekinške ulice so nenavadno mirne in prazne, čeprav imajo prebivalci dela prost dan.

Varnostni ukrepi so najbolj vidni na Trgu nebeškega miru, kjer je opaziti veliko število policistov v uniformah in civilu ter vojakov. Varnostne sile obiskovalce Tiananmena, enega politično najbolj občutljivega kraja na Kitajskem, kjer so oblasti leta 1989 zatrle prodemokratične proteste, spodbujajo, naj se ne zadržujejo na osrednjem delu trga.

Odštevanje do slovesnega odprtja 26. poletnih olimpijskih iger Svet odšteva ure do odprtja olimpijskih iger, ki jih bo od danes do 24. avgusta gostila Kitajska. Slovesnosti na stadionu Ptičje gnezdo, ki sprejme 90.000 gledalcev, se bo udeležilo kot še nikoli toliko politikov. Slavnostno odprtje se bo začelo ob osmi uri in osem minut zvečer po krajevnem času (ob 14.08 po srednjeevropskem času) in se tako vključilo v igro osmic; igre se bodo namreč začele osmega dne osmega meseca leta 2008.

Več kot 80 predsednikov držav in vlad

Pričakujejo več kot 80 predsednikov držav in vlad, iz Slovenije pa se bo dogodka udeležil minister za šolstvo in šport Milan Zver. Med vidnejšimi politiki bodo prireditev v Pekingu spremljali ameriški predsednik George Bush, predsednik Evropskega sveta, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, pa ruski, avstralski in japonski premier, Vladimir Putin, Kevin Rudd in Jasuo Fukuda.

Zaskrbljenosti zaradi onesnaženosti zrakas Kitajske oblasti so dan pred odprtjem zagotovile, da so pripravljene na ene največjih in najuspešnejših olimpijskih iger doslej. Te bodo sicer potekale v luči zaskrbljenosti zaradi onesnaženosti zraka ter kritik na račun dostopa novinarjev do svetovnega spleta in stanja človekovih pravic v državi. Na slednje so še zlasti zadnje dni opozarjale številne organizacije in skupine, tudi s protesti, zaradi nedavnih dogodkov v Tibetu pa je visel v zraku tudi prihod nekaterih politikov na odprtje iger, med njimi Sarkozyja. So pa nekateri politiki napovedali, da bodo med obiskom na Kitajskem sprožili vprašanje človekovih pravic v tej državi.

Bush odprl novo ameriško veleposlaništvo na Kitajskem Ameriški predsednik George Bush je danes v Pekingu odprl novo ameriško veleposlaništvo. Gre za eno največjih ameriških veleposlaništev in simbol rastočega pomena odnosov med Kitajsko in ZDA. "Brez dvoma je to impresiven kompleks," je ob otvoritvi dejal Bush.

Bush je novo veleposlaništvo iz betona in stekla v severovzhodnem diplomatskem predelu kitajske prestolnice odprl le nekaj dni po slovesnem odprtju povsem novega kitajskega veleposlaništva v Washingtonu, v Peking pa je prišel na slovesno odprtje olimpijskih iger.

Ne spreglejte