Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2023,
8.46

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

55

Natisni članek

Anthony Blinken Kitajska ZDA Peking

Sobota, 4. 2. 2023, 8.46

1 leto, 2 meseca

ZDA: Sestrelili smo kitajski balon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

55

Balon | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo kitajski balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da so ZDA sestrelile kitajski balon, so pred tem poročali ameriški mediji, nato je novico potrdil Pentagon.

"Danes popoldne je na ukaz predsednika Joeja Bidna ameriško lovsko letalo v ameriškem zračnem prostoru vzdolž obale Južne Karoline uspešno sestrelilo vohunski balon, ki je letel na veliki višini in je pripadal Kitajski," je sporočil obrambni minister Lloyd Austin.

Ameriški predsednik Biden je že čestital pilotu, ki je uspešno sestrelil balon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon, medtem ko je Peking trdil, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor.

Blinken odpovedal obisk Pekinga 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, odpovedal napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo. V Pekingu trdijo, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je zaradi vetra zašel s poti.

V telefonskem pogovoru s kitajskim zunanjim ministrom Wangom Yijem je Blinken dejal, da je prisotnost balona v zračnem prostoru ZDA očitna kršitev suverenosti ZDA in jasna kršitev mednarodnega prava.

Dejal je, da svet pričakuje, da bodo ZDA in Kitajska odgovorno upravljale svoje odnose. "ZDA to počnejo in pričakujejo enako od Kitajske," je dodal ameriški državni sekretar.

Biden zatrdil, da bodo ZDA poskrbele za kitajski balon

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da bodo ZDA "poskrbele" za kitajski balon, ki je vstopil v ameriški zračni prostor, ne da bi navedel več podrobnosti, kako naj bi to storili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Za to bomo poskrbeli," je dejal Biden, ko so ga prosili, naj komentira incident z balonom, ki je znova ohladil odnose med Washingtonom in Pekingom ter povzročil preložitev načrtovanega obiska ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna na Kitajskem.

Ameriški predsednik je komentar podal po pristanku predsedniškega letala Air Force One v mestu Syracuse v zvezni državi New York, po teh nekaj besedah pa je takoj sedel v avto.

Antony Blinken | Foto: Reuters Foto: Reuters

Obisku Pekinga, ki bi bil prvi obisk državnega sekretarja ZDA na Kitajskem po letu 2018, se Blinken ni odpovedal, vendar ga bo opravil, ko bodo razmere to dopuščale. Zaradi dejanj Kitajske zdaj ni mogoče opraviti vsebinske razprave, je dejal.

Balon
Novice Peking trdi, da je domnevni vohunski balon meteorološki #video

ZDA bodo še naprej komunicirale s Kitajsko

"ZDA bodo še naprej ohranjale odprte komunikacijske linije s Kitajsko, tudi za obravnavo tega trenutnega incidenta," je povedal Blinken in dodal, da je prednostna naloga odstraniti balon iz ameriškega zračnega prostora. Ni pa razložil, kako bodo to storili.

Pentagon je razmišljal o sestrelitvi, vendar tega ne želijo storiti zaradi nevarnosti, da bi kosi balona poškodovali koga na tleh. Ameriški mediji in britanski BBC so namreč poročali, da je balon, ki lahko doseže višino do 37 kilometrov nad tlemi, velik kot približno trije avtobusi.

Balon je bolj kot vlado razburil republikance, ki za dejanje Kitajske krivijo tako Peking kot Belo hišo in širijo preplah. Nekdanji predsednik Donald Trump je v petek ves dan pozival k sestrelitvi balona.

Kitajska je medtem izrazila obžalovanje in krivdo zvalila na vetrove, ki so premaknili balon nad ozemlje ZDA. Kitajsko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da gre za civilno zračno plovilo, namenjeno meteorološkim raziskavam.

Joe Biden in Hunter Biden
Novice Sin ameriškega predsednika vpleten v spolni škandal

Pentagon: Balon nima velike vohunske vrednosti za Kitajsko

Bidnova vlada ga je opredelila kot manevrirni nadzorni balon, predsednik ZDA pa je Pentagon prosil za vojaške možnosti za rešitev problema. Pentagon meni, da balon nima velike vohunske vrednosti za Kitajsko, zato naj ne bi imelo smisla tvegati s sestrelitvijo nad ZDA.

Pentagon je prav tako sporočil, da je balon na višini 18.300 metrov, kar pomeni nad višino, na kateri običajno letijo potniška letala. Imajo pa v pripravljenosti vojaška letala za sestrelitev, če dobijo ukaz predsednika Bidna.

Republikanci Bidna medtem obtožujejo šibkosti v odnosu do Kitajske in opozarjajo, da je balon preletel območja na severozahodu ZDA, kjer so med drugim različni vojaški jedrski objekti. Bidna, ki zadeve ne komentira, so z balonom seznanili že v torek. Bela hiša ni pojasnila, zakaj so z objavo oziroma potrditvijo informacije čakali do petka.

Podobne balone so Američani že lani opazili nad Havaji in drugje v Tihem oceanu. Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je v petek dejal, da so kitajski vohunski balon opazili tudi nad Latinsko Ameriko, ni pa povedal natančno, kje.

Peking kritičen do odziva medijev in politikov v ZDA na kitajski balon

V odzivu je kitajsko zunanje ministrstvo v današnji izjavi poudarilo, da "Kitajska ni nikoli kršila suverenosti ozemlja ali zračnega prostora nobene države" in da so "nekateri politiki in mediji v ZDA incident z balonom uporabili in izkoristili kot izgovor za napade in blatenje Kitajske".

Po mnenju kitajskega ministrstva je ohranjanje komunikacijskih kanalov na vseh ravneh pomembno, "zlasti za mirno in zanesljivo reševanje nekaterih nepričakovanih situacij".

V zvezi z Blinknovim obiskom pa so dodali, da "dejansko niti Kitajska niti ZDA uradno niso napovedale nobenega obiska", čeprav so v ZDA obsežno poročali o njem.

Ne spreglejte