Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 12. 2014,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2014, 12.55

8 let

Kdo bo žrtveno jagnje padca rublja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državni mediji ignorirajo padec rublja, državljani hitijo kupovat dolarje, Putin pa išče žrtveno jagnje.

"Rubelj je vreden toliko, kolikor v očeh trga stane Putinova oblast," je v Novaji Gazeti zapisala kolumnistka Julija Latinina. Rusi so sicer vajeni hitrih padcev vrednosti svoje valute in povezovanja tega z Vladimirjem Putinom. Zadnji veliki padec se je zgodil leta 1998 in prav ta je utrdil Putinovo oblast, za katero je veljajo, da zagotavlja trdno nacionalno valuto.

Za padec krivi arktične lisice, banane in Rosneft Do tega tedna. Ponedeljkov rekordni padec rublja po mnenju Latinine nikakor ni povezan le z Ukrajino, sankcijami in padcem cene nafte. Rusiji je preprosto začelo zmanjkovati denarja.

Nekaj dni po napovedi boja proti špekulantom je centralna banka izdala dovoljenje za zavarovanje posojil, vrednih 625 milijard rubljev, z obveznicami Rosnefta. Naslednji dan je rubelj padel in država se je znašla na robu hiperinflacije. Opozicijski voditelj Aleksej Navalni za padec rublja krivi prav posojilo Rosnefta.

"Za to so krive arktične lisice," je padec rublja na Twitterju komentiral Mihail Hodorkovski. Na splošno se je internetna javnost na padec rublja odzvala s črnim humorjem. Med najzabavnejšimi je teorija, da je rubelj pravzaprav vezan na vrednost banan: tako kot med krizo leta 1998 je tudi zdaj cena banan v rubljih ostala nespremenjena, medtem ko so cene vseh preostalih živil že poskočile.

Vojna napoved deviznim špekulantom Državljani so se odzvali tako, da so začeli kupovati devize. Po navedbah Moscow Timesa se tečaj rubelj – dolar v menjalnicah spreminja tako hitro, da ga sploh ne objavljajo več na tečajnih listah, temveč ga uslužbenec neposredno pove kupcu. Lastniki menjalnic v resnici ne želijo prodajati preveč deviz, saj predvidevajo, da se bo tečaj še dvignil in da bi imeli ob prodaji po veljavnih tečajih izgubo. Prav tako ne želijo obtičati z velikimi zalogami rubljev.

Putin je sicer že pred časom napovedal boj proti valutnim špekulantom in prepovedal zaračunavanje cen v tujih valutah. Toda v Rusiji vsi skušajo na vse načine rublje pretvoriti v tuje valute. Poslovneži že nekaj časa prodajajo vse, kar lahko, in izkupiček pretvarjajo v dolarje, evre, švicarske franke. Kot pravijo, je bolje zdaj dobiti vsaj nekaj kot čez nekaj časa nič.

Državni mediji ignorirali padec Zanimivo in simptomatično pa je, da so državni mediji bolj ali manj ignorirali padec rublja. V glavnih poročilih prvega programa državne televizije so padec rublja na kratko omenili kot peto novico dneva, za napadom v Avstraliji, ubojem terorističnega osumljenca, ki ga je izvedla ruska policija, in dvema izjavama Putina o vojaških paradah in gradbenih načrtih. V poročilu o padcu rublja so za dogodek krivili padec cen nafte. Analitiki menijo, da nepripravljenost državnih medijev na poročanje o padcu rublja pomeni, da je to politično občutljiva tema in da Kremelj še nima odgovora na dogodek.

Vladimir Putin uradno do danes še ni komentiral krize valute. Je pa gotovo odgovoren za to, da je centralna banka zvišala obrestno mero in da je finančno ministrstvo napovedalo prodajo deviznih zalog. S tem so v dveh dneh umirili padanje.

Bo žrtveno jagnje Medvedjev? Toda kdor pozna Putina, ve, da bo nekdo žrtveno jagnje dogajanja. Najlažje bi bilo seveda kriviti Ameriko, primernega zunanjega sovražnika. "Toda Amerika ni več dovolj," je prepričan Sergej Šelin, analitik portala Gazeta.ru. Ena od možnosti je tudi, da bi krivil opozicijo, a kaj ko je do zdaj Putin vedno trdil, da je opozicija šibka. Kako naj bi bila torej kriva za državno gospodarstvo?

Lahko pa bi koga odpustil. Na primer vodjo centralne banke Elvira Nabiullina, ki je trn v peti tako politikom kot gospodarstvenikom. Pojavljajo pa se tudi govorice, da bi Putin lahko kot žrtveno jagnje odstavil premierja Dmitrija Medvedjeva, za katerega analitiki menijo, da je preprosto prešibak. Na njegov položaj naj bi imenovali nekdanjega finančnega ministra Alekseja Kudrina, kar je ta sicer pred kratkim za radio Govorit Moskva zanikal, a to je bilo še pred padcem rublja. "Kudrin verjetno ne bi končal krize, bi se je pa lotil bolje kot Medvedjev, ker je preprosto nemogoče biti slabši," meni Šelin.

Kot mogočo zamenjavo za premierja pa omenjajo tudi Putinovega svetovalca Sergeja Glazjeva, ki zagovarja fiksne tečaje rublja. "To bi bila smrtna obsodba za rusko gospodarstvo," je za Moscow Times dejal politični analitik Dmitrij Oreškin.

Ne spreglejte