Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2009,
12.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 1. 2009, 12.06

8 let, 5 mesecev

Karzaj kritičen do mednarodnih sil v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je obtožil mednarodne sile v Afganistanu, da ne storijo dovolj, da bi preprečile smrt civilistov v vojni proti terorizmu.

Poleg tega je Karzaj očital mednarodnim silam, da njihov trud ni zadovoljiv pri zmanjšanju proizvodnje opija na območjih, ki so pod njihovim nadzorom. Je strategija boja proti talibanom napačna? Karzaj je v nagovoru afganistanskega parlamenta pozval k razmisleku o spremembi mednarodne strategije boja proti talibanom in proizvodnji mamil ter o načinu porabe pomoči za obnovo Afganistana.

"Ne moremo sprejeti, da vojna proti terorizmu zahteva civilne žrtve," je poudaril afganistanski predsednik. Po podatkih zveze Nato so mednarodne sile v Afganistanu lani ubile okoli 2000 civilistov, večino v napadih na upornike. Po mnenju Karzaja bi Afganistanci zaradi civilnih žrtev lahko začeli nasprotovati mednarodnim silam v državi in začeli podpirati upornike.

Afganistansko vlado prežema korupcija? Afganistanski predsednik se je tako odzval na nedavne očitke generalnega sekretarja zveze Nato Jaapa de Hoopa Schefferja, ki je v časniku Washington Post ocenil, da je afganistanska vlada enako odgovorna za slabo situacijo v državi kot uporniški talibani. Vztrajal je še, da afganistansko vlado prežema korupcija in da se ni sposobna učinkovito soočati s problemi v državi.

Potrebno je narediti več v boju proti trgovini z mamili

Karzaj je mednarodnim silam še očital, da ne storijo dovolj v boju proti trgovini z mamili. "Kjer afganistanske oblasti nimajo pristojnosti, pridelajo veliko maka," je dejal afganistanski predsednik. Afganistan je največji svetovni proizvajalec opija, ki ga večinoma predelajo v heroin za evropsko tržišče.

Ne spreglejte