Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
6.03

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Kuba Florida Jamajka potres

Sreda, 29. 1. 2020, 6.03

4 leta, 2 meseca

Močan potres stresel Jamajko. Čutili so ga tudi na Kubi in Floridi. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Potres splošna | Foto STA

Foto: STA

Karibsko otočje je prizadel močan potres z magnitudo 7,7 po Richterjevi lestvici. Oblasti so sprava izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga kasneje preklicale. Potres so čutili tudi na Floridi in Kubi, zaradi česar so evakuirali več stavb. Po za zdaj znanih podatkih potres ni zahteval smrtnih žrtev.

potres
Novice Močan potres pred obalo Jamajke

Desetkilometrski pas vzdolž Jamajke, Kajmanskih otokov in Kube je prizadel potres. Po podatkih Ameriškega seizmološkega urada (USGS) je ta dosegel magnitudo 7,7 po Richterjevi lestvici. Ker je obstajala nevarnost cunamija, so oblasti na Jamajki, Kubi, Kajmanskih otokih, v Mehiki in Hondurasu sprva izdale opozorilo, ki pa so ga kasneje preklicale. Kot je pojasnila seizmografinja Lucy Jones, je potres povzročil stransko gibanje valov morja, zato je bilo tveganje za cunamije majhno, poroča BBC. 

Evakuirali so več stavb

O tresenju tal so poročali tudi v kubanski prestolnici Havana, Kingstonu na Jamajki in Miamiju, zaradi česar so tamkajšnje oblasti preventivno evakuirale več stavb. Kot pojasnjuje ameriški geolog Ryan Gold, ni nič nenavadnega, da so potres takšne magnitude čutili tudi prebivalci Floride, ki je od žarišča oddaljena več kot 700 kilometrov. "Gre za zelo velik potres, ki lahko proizvede veliko potresne energije," je dejal geolog.

Prebivalci območij, ki so potres čutili, pripovedujejo o močni tresavici. "Bil sem v drugem nadstropju, ko sem začutil, da se celotna stavba premika," je o včerajšnjem potresu povedal prebivalec Kingstona Machel Emanuel. 

Iana Garcia, mis Universe Jamajke 2019, je za britanski Independent dejala, da je bil včerajšnji potres zanjo najbolj nevaren od vseh, ki jih je čutila do zdaj. Kot je še povedala, so bile telefonske linije nekaj časa zasedene. "Izdali so tudi opozorilo pred cunamijem. Ne vem niti, kako naj bi se na to pripravila. Še nikoli nismo doživeli česa takega," je še poudarila. 

Po dozdajšnjih podatkih potres ni zahteval smrtnih žrtev, materiala škoda pa za zdaj naj ne bi bila velika. Jamajške in ameriške oblasti se glede ocene škode še niso odzvale, na Kajmanskih otokih pa naj bi potres povzročil poškodbe nekaterih stavb. 

Potres, seizmograf
Novice Hrvaško stresel šibak potres, čutili so ga tudi v Sloveniji
Ne spreglejte