Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
8.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 8.33

8 let, 5 mesecev

Kandidat za finančnega ministra ZDA pozabil plačevati davke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Demokratski člani senatnega odbora za finance so objavili informacijo, da kandidat za finančnega ministra ZDA Timothy Geithner med letoma 2001 in 2004 ni plačal za 34.000 dolarjev davkov.

Poleg tega pa naj bi za Geithnerja delala tudi gospodinjska pomočnica, ki ji je za nekaj časa poteklo dovoljenje za delo in bivanje v ZDA. Že drugi ministrski kandidat v težavah Geithner je po guvernerju Nove Mehike Billu Richardsonu drugi kandidat za ministra v administraciji novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame, ki se je znašel v težavah, vendar pa ne bo odstopil od kandidature. Richardson je odstopil od kandidature za ministra za trgovino zaradi zvezne preiskave glede donacij njegovemu političnemu štabu s strani podjetja, ki je imelo posle z državo Novo Mehiko.

Republikanci doslej še niso izrazili želje po nasprotovanju Geithneru, demokrati pa pravijo, da gre za malenkosti. Predsednik odbora za finance Max Baucus iz Montane je dejal, da bo v petek predlagal potrditev v odboru po zaslišanju brez glasovanja. Vodilni republikanec v odboru Chuck Grassley iz Iowe je sicer sporočil, da še ne ve, kako se bo odločil glede te "resne zadeve", Orrin Hatch iz Utaha pa je povedal, da to ne bo ovira.

"Malenkostno napako" že popravil Vodja senatnih demokratov Harry Reid je dejal, da gre za malenkostno napako, ki jo je Geithner popravil. Predsednik newyorških Zveznih rezerv je dobil podporo tudi od Obamovega tiskovnega predstavnika Roberta Gibbsa, ki je dejal, da takšna napaka ne sme umazati kariero, ki je bila posvečena poštenemu služenju državi.

Geithner je senatorjem pojasnil, da ni plačal davkov v času, ko je bil zaposlen pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) v Washingtonu. Takšne napake naj bi bile pogoste za ameriške državljane, ki delajo pri mednarodnih organizacijah, ker jim te organizacije avtomatično ne odvajajo davka za zvezno pokojnino in zdravstveno zavarovanje po upokojitvi. To bi moral storiti sam, vendar pa Geithner pravi, da mu je davke urejal računovodja, ki naj bi na to podrobnost pozabil.

Leta 2006 ga je davkarija spomnila na dolg nekaj manj kot 15.000 dolarjev, kar je nato plačal. V času, ko je prestajal preverjanje s strani Obamove tranzicijske ekipe, pa se je odkrilo, da dolguje še 19.000 dolarjev, kar je davkarija čudežno pozabila ugotoviti in Geithner je dolg poravnal nekaj dni, preden je Obama novembra oznanil njegovo nominacijo. Senatorji so za te težave vedeli od 5. decembra naprej.

Ne spreglejte