Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
9. 7. 2014,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adolf Hitler Franklin Roosevelt Milan Balažic

Sreda, 9. 7. 2014, 16.18

8 let

Kako je Kennedy skrivnost odnesel s sabo v grob

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Joseph P. Kennedy, oče znanega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, je bil med letoma 1938 in 1940 ameriški veleposlanik v Londonu. Znan je bil po svojem pronemškem stališču.

V Sloveniji je izbruhnila afera, povezana z odpoklicem nekdanjega slovenskega veleposlanika Milana Balažica. Nekdanjemu veleposlaniku v Avstraliji je zunanji minister Karl Erjavec nekaj tednov nazaj vročil odpoklic zaradi udeležbe obsojenega pedofila Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu.

Balažic, pedofil Oman in Lukšič Balažic pa pravi, da mu je vlada naročila, naj uredi posel z Omanom, ko pa se je ta z njim pojavil na odprtju konzulata, so ga odpoklicali. Z Omanom je v stik stopil na predlog nekdanjega predsednika Socialnih demokratov Igorja Lukšiča, pojasnjuje Balažic.

Oman naj bi bil namreč Republiki Sloveniji pripravljen podariti zemljišče, pod katerim je nahajališče nafte v Bosanskem Brodu. To naj bi se zgodilo pred skoraj natanko letom dni, nato pa, tako pravi Balažic, je bil vse do februarja letos z Omanom v navezi, kako izpeljati to zadevo.

Kennedy v Londonu Primerov, ko se veleposlaniki zapletejo v kakšne bolj sporne zadeve, je veliko, a te ostanejo za zaprtimi vrati, veleposlaniki pa diplomatsko molčijo. Takšen je bil tudi primer Josepha Patricka Kennedyja oziroma Joeja Kennedyja, ameriškega veleposlanika v Veliki Britaniji med letoma 1938 in 1940 in vplivnega člana ameriške irske skupnosti.

To so bila ravno leta, ko je na stari celini izbruhnila druga svetovna vojna. Za Britance je bilo zelo sporno, da je bil Kennedy, ki ga je za veleposlanika v Londonu imenoval ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt, zagovornik politike popuščanja nemškemu diktatorju Adolfu Hitlerju. Kennedy in srečanje s Hitlerjem To politiko je v Veliki Britaniji zagovarjal britanski premier Neville Chamberlain. Zasedba in razkosanje Češkoslovaške sta pomenila konec te politike v Veliki Britaniji, toda Kennedy jo je še vedno želel nadaljevati. Tako je leta 1938 skušal – menda na lastno pest – organizirati srečanje s Hitlerjem.

Podobno srečanje je skušal organizirati tudi leta 1940, tik preden so se začeli nemški napadi na Veliko Britanijo. Med nemškimi letalskimi napadi se je umaknil iz Londona, za ameriške medije pa je govoril, da se Britanci ne bojujejo za demokracijo. Prav tako je trdil, da je z demokracijo v Veliki Britaniji konec.

Kennedy molči o svojih veleposlaniških letih Vse te besede in informacije o njegovih prizadevanjih za organiziranje srečanja s Hitlerjem so končale njegovo veleposlaniško kariero – oktobra 1940 se je vrnil v ZDA, novembra pa je ponudil svoj odstop.

Joseph Kennedy je potem o svojih veleposlaniških letih molčal in odnesel s seboj v grob marsikatero skrivnost, tudi to, ali je srečanje s Hitlerjem res organiziral na lastno pest ali pa je deloval po navodilih svoje vlade.

Ne spreglejte