Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
14. 1. 2014,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 14. 1. 2014, 9.22

8 let

Kaj pravi Sveto pismo o denarju in bogastvu?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Svetem pismu je beseda denar omenjena okoli 140-krat. Po Svetem pismu denar sam po sebi ni slab, škodljiva pa sta pohlep po denarju in neupravičeno bogatenje.

Če vključimo še besede, kot so zlato, srebro, bogastvo, premoženje, dediščina, dolg, revščina in podobne teme, lahko ugotovimo, da Sveto pismo namenja veliko pozornosti finančnim zadevam, skoraj več kot za kakšno drugo temo, piše spletna stran ehow.com.

Svetu pismo proti obrestim Besedi zlato in srebro, kovini, ki sta se v svetopisemskih časih uporabljali za kovanje denarja, sta v Svetem pismu omenjeni več kot 400-krat oziroma 300-krat. Zlato je kovina, ki je v Svetem pismu omenjena največkrat.

Sveto pismo izrecno prepoveduje zaračunavanje obresti pri posojanju denarja. "Če posodiš denar mojemu ljudstvu, ubožcu zraven sebe, mu ne bodi kakor oderuh, ne nalagaj mu obresti!" piše v Mojzesovi knjigi. Podobno prepoveduje zaračunavanje obresti tudi Koran, sveta knjiga muslimanov.

Sveto pismo proti brezglavemu zadolževanju Sveto pismo svari pred zadolževanjem ter hvali varčnost in razumno ravnanje z denarjem: "Ne postani berač z gostijami na izposojen denar, ko nimaš nič v mošnji. (S tem bi le sebi nastavil zanko.)" (Sirahova knjiga) "Kdor si izposoja, je služabnik posojevalcu." (Knjiga pregovorov)

"Najde se tak, ki za majhen denar nakupi veliko, pa vseeno preplača sedemkratno." (Sirahova knjiga)"Kdor je zaletav, (. . .) vedno drvi v pomanjkanje." (Knjiga pregovorov)Tudi Lukov evangelij kristjanom zapoveduje, naj denar porabljajo na način, ki ga Bog odobrava, v Pismu Hebrejcem pa piše, da naj z denarjem ravnamo modro, torej odgovorno in pošteno.

Sveto pismo: Bog določa, kdo je reven in kdo bogat Po Svetem pismu je Bog tisti, ki določa, ali bo kdo bogat ali reven: "A spomni se Gospoda, svojega Boga, kajti on je tisti, ki ti daje moč, da si lahko pridobivaš bogastvo …" (Mojzesova knjiga). "Gospod deli uboštvo in bogastvo, ponižuje, pa tudi povišuje." (Samuelova knjiga)

"Dobro in hudo, življenje in smrt, uboštvo in bogastvo je od Gospoda." (Sirahova knjiga) "Vsakemu človeku, ki mu je Bog dal bogastvo in imetje in mu dopustil, da to uživa, da jemlje svoj delež in se veseli pri svojem trudu, je to Božji dar." (Pridigarjeva knjiga)

Sveto pismo proti lakomnosti Kljub temu je Svetu pismo tudi kritično do pehanja za denarjem oziroma bogastvom: "Čemú denar v norčevi roki? Da si kupi modrost, če pa nima razuma? (…) Kdor ljubi denar, se denarja ne nasiti, in kdor ljubi bogastvo, se dobička ne nasiti: tudi to je nečimrnost." (Pridigarjeva knjiga)

Po Svetem pismu so bolj moralni reveži, ki so pravični, kot nepravični in sleparski bogataši: "Kdor zaupa v svoje bogastvo, propade, pravični pa poganjajo kakor zelenje. (…)Boljše je uboštvo v strahu Gospodovem, kakor veliko bogastvo v pehanju. (…) Bolje je imeti malo po pravici, kakor veliko bogastvo po krivici. (…)Ne trudi se za bogastvo, odnehaj po svoji razsodnosti." (Knjiga pregovorov)

Sveto pismo: Bogataš bo težko prišel v nebeško kraljestvo "Večje dobro je malenkost za pravičnega kakor bogastvo mnogih krivičnih.(…) Glej, takšni so krivičniki, vedno brez skrbi si kopičijo bogastvo." (Knjiga psalmov)"Boljša je molitev z resnico in miloščina s pravičnostjo kakor pa bogastvo s krivičnostjo; boljše je dajati miloščino kakor kopičiti zlato." (Tobijeva knjiga)"Tri vrste ljudi pa sovraži moja duša, zelo se mi gnusi njihovo življenje: prevzeten berač, sleparski bogataš in prešušten starec brez pameti." (Sirahova knjiga)

Oster do bogatašev je bil Jezus Kristus. Kot je po Lukovem evangeliju Jezus rekel svojim učencem: "Resnično, povem vam: Bogataš bo težko prišel v nebeško kraljestvo.(...) In spet vam povem: Laže gre kamela skozi šivankino uho, kakor bogataš pride v Božje kraljestvo."

Ne spreglejte