Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 8. 2015,
10.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 8. 2015, 10.15

7 let, 12 mesecev

Kaj je dobro vedeti o (novem) Sueškem prekopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi Sueški prekop, egiptovsko darilo svetu, bo povečal zmogljivosti ene najpomembnejših plovnih poti na svetu in naj bi dal veter v jadra tako gospodarski rasti Egipta kot tudi svetovni trgovini.

V Egiptu bodo danes slovesno odprli novi Sueški prekop, mi pa smo pogledali, zakaj je tako pomemben, da bodo slavnostno odprtje v mestu Ismailija, kjer ne bo manjkalo ognjemeta, predstave egiptovske mornarice in zračnih sil, spremljale delegacije iz 121 držav, med njimi tudi številne kronane glave. Za varnost bo skrbelo okoli deset tisoč policistov.

Sueški prekop so za promet prvič odprli leta 1869, potem ko so ga gradili skoraj celo desetletje. Delnice podjetja, ki je upravljalo prekop, sta si najprej razdelila Francija in Egipt, nato pa je leta 1875 egiptovski delež kupila Velika Britanija.

Predsednik Egipta Gamal Abdel Naser je leta 1956 prekop nacionaliziral, kar je sprožilo t. i. sueško krizo, oborožen spopad z Veliko Britanijo, Francijo in Izraelom. Prekop je bil po šestdnevni vojni z Izraelom leta 1967 več let zaprt za promet, znova so ga za mednarodne ladje odprt leta 1975.

Dolg 193 kilometrov Sueški prekop je ena od najprometnejših pomorskih poti, ključnih za svetovno trgovino, izrednega pomena je za oskrbo z nafto. Leta 2007 je skozi prekop steklo 7,5 odstotka vsega svetovnega pomorskega trgovinskega prometa, kažejo podatki Svetovnega ladijskega sveta.

V dolžno meri okoli 193 kilometrov in povezuje Sredozemsko morje z Rdečim morjem, kar je močno skrajšalo plovno pot med Azijo in Evropo.

Novi Sueški prekop je le eden od velikih infrastrukturnih projektov, s katerimi želi egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi ponovno zagnati domače gospodarstvo. Egipt si od nadgradnje obeta več kot dvakratno povečanje prihodkov, na slabih 12 milijard evrov do leta 2023.

Z nadgradnjo prekopa na dolžini 72 kilometrov se bo čakalna doba za prehod čez pomemben prekop za ladje skrajšala z 18 na 11 ur. Omogočen bo tudi promet v obe smeri.

Projekt je obsegal izkop in gradnjo 37 kilometrov nove, vzporedne vodne poti ter 35 kilometrov poglabljanja in razširitve obstoječega prekopa.

Razširiti so ga morali v enem letu Gradnja novega prekopa je bila končana v manj kot letu dni, slavnostni začetek gradnje je bil 5. avgusta lani. Sprva naj bi trajala 36 mesecev, a je predsednik Al Sisi zahteval, da je končana v enem letu. Pri poglabljanju je sodelovalo 43 tisoč delavcev.

Podatkov o tem, koliko je razširitev stala, ni, ocene pa se gibljejo med 3,6 in 8,2 milijarde evrov. Gradnjo so večinoma financirali Egipčani prek nakupa investicijskih certifikatov, ki naj bi imeli 12-odstotno donosnost. V osmih delovnih dneh je vlada od državljanov zbrala 7,5 milijarde evrov.

Čez prekop do 97 ladij na dan Sueški prekop je do zdaj lahko sprejel največ 49 ladij na dan. Po razširitvi naj bi do leta 2023 na dan čez prekop potovalo okoli 97 ladij, tudi večjih naftnih tankerjev. Kako bo nadgradnja vplivala na svetovno trgovino, strokovnjaki še ne morejo oceniti, strinjajo pa se, da bo razširjeni in poglobljeni prekop prihranil denar tudi ladijskim družbam, saj bo skrajšal čas čakanja in potovanja.

Projekt novega Sueškega prekopa še ni končan, saj Egipt načrtuje razvitje celotne regije okoli prekopa. Med drugim naj bi zgradili industrijski in logistični center, ki bi ponujal popravilo ladij, polnjenje goriva, čiščenje ladij, pa tudi natovarjanje in raztovarjanje ladij. V prihodnjih 15 letih naj bi gradnja infrastrukture ponudila milijon delovnih mest.

Ne spreglejte