SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Julian Assange bo kmalu zapustil ekvadorsko veleposlaništvo (video)

1

termometer

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange je napovedal, da bo kmalu zapustil ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kamor se je po azil zatekel pred več kot dvema letoma.

Obenem je zanikal, da bi bil skorajšnji odhod povezan z zdravstvenimi težavami. Bledi in bradati Julian Assange je na novinarski konferenci dejal, da mu je tiskovni predstavnik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson zatrdil, da lahko "potrdi svoj bližajoči se odhod z veleposlaništva".

Odšel bo takoj, ko bo britanska vlada izpolnila svoje zaveze Britanski mediji so sicer poročali, da je Assangeovo zdravstveno stanje vse slabše, saj naj bi trpel za motnjo srčnega ritma, kroničnimi težavami pljuč, imel pa naj bi tudi visok pritisk. A Assange je tovrstna poročila zanikal, pri tem pa ni razkril podrobnosti o tem, kdaj in kako bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo.

Hrafnsson je po novinarski konferenci razkril, da bo Assange na veleposlaništvu ostal, vse dokler ne bo dosežen dogovor o njegovi prihodnosti. Po njegovih besedah bo Assange z veleposlaništva odšel takoj, ko bo britanska vlada izpolnila svoje zaveze.

VB: Assangea moramo izročiti Švedski A britansko zunanje ministrstvo je zatrdilo, da se njihovo stališče v zvezi z Assangeom ni spremenilo, ostajajo pa zavezani diplomatski rešitvi. "Jasno je, da moramo spoštovati zakone. Assangea moramo izročiti Švedski," je povedal neimenovan tiskovni predstavnik ministrstva.

Boji se, da ga bodo izročili ZDA 43-letni Assange se je 19. junija 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, da bi se izognil izročitvi iz Velike Britanije na Švedsko, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih. Assange se je ves čas bal, da ga bo Švedska izročila naprej ZDA, kjer mu grozijo obtožbe zaradi vohunjenja, saj je WikiLeaks objavil številne tajne ameriške diplomatske dokumente, med drugim o vojnah v Iraku in Afganistanu.

Britanska in ekvadorska vlada sta med tem ustanovili delovno skupino, ki naj bi poiskala izhod iz slepe ulice. Britansko zunanje ministrstvo namreč vztraja, da ostaja zavezano iskanju diplomatske rešitve za nastale razmere, da pa mora biti Assange izročen Švedski.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin