Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2020,
15.11

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Evropska unija brexit Ursula von der Leyen Boris Johnson

Petek, 16. 10. 2020, 15.11

3 leta, 6 mesecev

Johnson: Pogajanja z EU glede brexita lahko propadejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je v današnjem odzivu na četrtkove sklepe vrha EU o pogajanjih o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem poudaril, da se je treba pripraviti, da strani do 1. januarja ne bosta dosegli dogovora. EU je pozval k spremembi pristopa.

"Po vrhu EU je jasno, da nam po 45 letih članstva ne želijo – razen če ne bo bistvene spremembe v pristopu – ponuditi enakih pogojev kot Kanadi," je povedal Johnson. "Sporočamo jim, pridite, če je bistvena sprememba v pristopu," je sporočil Bruslju po poročanju tujih tiskovnih agencij.

"Glede na to, da so v zadnjih mesecih večinoma zavračali resna pogajanja, sem sklenil, da se moramo pripraviti, da bodo 1. januarja veljala pravila, ki so bolj podobna avstralskim in temeljijo na načelih globalne proste trgovine," je poudaril Johnson.

"Tako je zdaj čas, da se naša podjetja, prevozniki in popotniki pripravijo," je pozval britanski premier. Združeno kraljestvo se mora po njegovih besedah pripraviti na trgovanje z EU pod pogoji Svetovne trgovinske organizacije. Dejal je še, da so tega Britanci zmožni, saj so vedno vedeli, da bo 1. januarja nastala sprememba, ne glede na odnos z EU.

Brexit
Novice Brexit: Von der Leynova in Johnson za intenzivna prizadevanja za dosego dogovora

"Kot načrtovano, bo šla naša pogajalska ekipa prihodnji teden v London, da bi okrepili pogajanja," je izpostavila von der Leynova. | Foto: Reuters "Kot načrtovano, bo šla naša pogajalska ekipa prihodnji teden v London, da bi okrepili pogajanja," je izpostavila von der Leynova. Foto: Reuters Von der Leynova: EU še naprej dela v smeri dogovora, a ne za vsako ceno

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v prvem odzivu na Twitterju zapisala, da EU še naprej dela za to, da bi dosegli dogovor, a ne za vsako ceno.

"Kot načrtovano, bo šla naša pogajalska ekipa prihodnji teden v London, da bi okrepili pogajanja," je izpostavila von der Leynova. Ta je morala že v četrtek zapustiti dvodnevni vrh EU, saj je šla zaradi stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, v samoizolacijo.

Voditelji članic EU so v četrtek v Bruslju pozvali h krepitvi vsesplošne pripravljenosti na možnost črnega scenarija propada pogajanj. Spomnili so, da se prehodno obdobje, v katerem Združeno kraljestvo še ostaja del notranjega trga in carinske unije, konča 31. decembra letos, in z zaskrbljenostjo ugotovili, da še ni zadostnega napredka pri ključnih vprašanjih enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja, ki bi omogočil dogovor.

Potrdili so odločenost Unije, da zagotovi čim tesnejše partnerstvo z Združenim kraljestvom, ter pozvali glavnega pogajalca Michela Barnierja, naj v prihodnjih tednih nadaljuje pogajanja, britansko stran pa, naj zagotovi korake, ki bodo omogočili dogovor. Pozvali so tudi k doslednemu izvajanju ločitvenega sporazuma.

parlament Velika Britanija London Anglija
Novice Britanski poslanci potrdili sporni zakon o notranjem trgu

EU vztraja pri nadaljevanju pogajanj

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v odzivu na današnje izjave Johnsona dejal, da bo EU še naprej delala za dosego dogovora. Da je treba nadaljevati pogajanja o prihodnjih odnosih, so se strinjali tudi voditelji Francije, Nemčije in Slovenije.

"Upam, da je še mogoče najti rešitev," je o pogajanjih z Združenim kraljestvom dejal Michel po koncu vrha EU v Bruslju. Dodal je, da četrtkovi sklepi voditeljev držav članic unije še vedno veljajo.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da je EU pripravljena nadaljevati pogajanja v dobri veri. "Vendar bom zelo jasen. Ne bomo žrtvovali nobenega našega stališča, nobenega interesa in naših ribičev," je izpostavil po poročanju STA.

Glede trdnih stališč Francije glede ribištva je dejal, da ni težava samo to področje. "Združeno kraljestvo želi zapustiti Evropsko unijo in tudi bolj potrebuje dogovor kot ga mi," je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem povedala, da bi bilo najbolje, če bi sklenili dogovor. Če ga ne bodo, se bo morala EU pripraviti na alternative. "V zadnjih dneh smo videli luči, ampak tudi sence," je dejala glede pogajanj.

Slovenski premier Janez Janša je v odzivu na Johnsonove besede izrazil upanje, da se bodo pogajanja vsaj v omejenem obsegu nadaljevala. | Foto: Reuters Slovenski premier Janez Janša je v odzivu na Johnsonove besede izrazil upanje, da se bodo pogajanja vsaj v omejenem obsegu nadaljevala. Foto: Reuters Tudi Janša upa na nadaljevanje pogajanj

Slovenski premier Janez Janša je v odzivu na Johnsonove besede izrazil upanje, da se bodo pogajanja vsaj v omejenem obsegu nadaljevala in da bodo doseženi dogovori vsaj na nekaterih področjih, če ne bo možno sprejeti nekega popolnega sporazuma.

"Kot vsi vemo, so odprta vprašanja predvsem pri poglavjih ribištva, konkurence in nadzora nad samim sporazumom. Če se bodo pogajanja nadaljevala in če bo tukaj prišlo do preboja, bo tudi vse ostalo, kar je še odprto, mogoče še rešeno, čeprav časa zmanjkuje in se je treba pripraviti tudi na nedogovor in vse posledice, ki iz tega izhajajo," je poudaril po srečanju.

brexit tovornjaki
Novice Po brexitu: tovornjaki bodo na meji čakali dva dni, v pristanišču kaos
London
Novice Je ta država mlinski kamen okoli vratu EU?
Brexit
Novice Bruselj in London začela nov krog pogajanj o odnosih po brexitu
Ne spreglejte