Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
21.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protesti predsednik

Četrtek, 7. 7. 2011, 21.28

8 let

Jemenski predsednik po več kot mesecu nagovoril narod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je v posnetku, ki ga je predvajala jemenska državna televizija, nagovoril narod prvič, odkar je bil minuli mesec ranjen v napadu na predsedniško palačo.

V nagovoru je Saleh z opečenim obrazom in rokami, povitimi v povoje, pozval k dialogu. V Jemnu namreč že več mesecev potekajo protivladni protesti. Ne namerava odstopiti Saleh je v nekajminutnem posnetku povedal, da je od začetka zdravljenja v savdskem Rijadu prestal več kot osem operacij. Pozval je tudi k dialogu, ni pa omenil svoje morebitne vrnitve v državo niti morebitnega namena, da bo odstopil.

Saleh, ki je na oblasti že 33 let, zadnje mesece pa ga protestniki po vsej državi pozivajo k odstopu, je še zatrdil, da podpira "prizadevanja" jemenskega podpredsednika Abduja Rabuja Mansorja Hadija za "politični dogovor".

Nebo nad Sano razsvetlil ognjemet Podporniki jemenskega predsednika so po poročanju uradnih medijev v znak navdušenja ob njegovem nastopu v večini jemenskih mest streljali v zrak, nebo nad Sano pa je razsvetlil ognjemet.

Spomnimo: Predsednik Jemna je odšel na zdravljenje v Rijad 4. junija, potem ko je bil dan prej ranjen v bombni eksploziji v mošeji v svoji predsedniški palači. V napadu je bilo poleg tega ubitih 11 ljudi, še 124 je bilo ranjenih, med njimi tudi jemenski premier. Saleh se je zahvalil Savdski Arabiji za zdravljenje tako sebe kot drugih visokih jemenskih predstavnikov.

Jemen je že vse od januarja v primežu protestov, ki so se maja sprevrgli v krvave spopade med silami, zvestimi Salehu in silami vplivnega plemenskega voditelja. Nasilje je doseglo vrhunec prav v času napada na predsedniško palačo. Protestniki sicer tudi od napada naprej na ulicah zahtevajo odhod Saleha.

Ne spreglejte