Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2014,
15.06

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2014, 15.06

8 let, 3 mesece

Je Evropska unija dobra ali slaba rešitev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Na prihajajočih evropskih volitvah dober rezultat pričakujejo evroskeptiki, ki ne želijo takšne Evropske unije, kot jo imamo. Zagovorniki povezave na drugi strani pravijo, da brez EU ni prihodnosti.

V zadnjih letih, še posebej po izbruhu svetovne gospodarske in finančne krize, se krepi evroskepticizem. Evroskeptiki so prepričani, da bi prebivalci Evrope živeli bistveno bolje, če Evropske unije v takšni obliki ne bi bilo. Še posebej je evroskepticizem močan v Veliki Britaniji, kjer nasprotniki Evropske unije vseskozi opozarjajo, da je življenje na Otoku prav zaradi povezave bistveno slabše, kot bi bilo, če bi bili popolnoma neodvisni.

Megalomanski projekt, ki ni demokratična institucija "Za Veliko Britanijo in še posebej za njene prebivalce bi bilo najbolje, da zapustimo Evropsko unijo. V resnici od te tvorbe nimamo nobenih koristi, pravzaprav drugi odločajo o našem življenju, po drugi strani pa za to, da škodujemo svojemu narodu, plačujemo preveč denarja. Evropska unija preprosto stane preveč, je megalomanski projekt in, kar je najpomembnejše, Evropska unija preprosto ni demokratična institucija," je kritičen William Dartmouth iz britanske Neodvisne stranke, članice skupine Evropa svobode in demokracije, ki ima v Evropskem parlamentu 32 od skupno 736 sedežev.

Kot pravi Darthmouth, ljudje v Veliki Britaniji in vsej Evropski uniji živijo slabše, kot bi sicer.

"Imeti takšno Evropo, kot je zdaj, je popoln nesmisel" "Razkorak med državami je prevelik in Evropska unija pri tem ni odigrala prave vloge. Poglejte samo Grčijo in Španijo, kjer je brezposelnih okoli 60 odstotkov mladih. Ljudje so preprosto nezadovoljni in sprašujejo se, ali je projekt Evropske unije sploh še dober. Jaz pravim, da ni. To je preživel in slab projekt, ki nima odgovorov na najpomembnejša vprašanja," je jasen Dartmouth, ki poudarja, da so Evropo uničili priseljenci.

"Poglejte samo Singapur, ki ima okoli tri milijone prebivalcev in je ekonomsko izjemno napreden. Tako velika Evropska unija ne more več konkurirati naprednim gospodarstvom, zato mora v takšni obliki prenehati obstajati. Lahko bi se oblikovala nekakšna federalna Evropa z neodvisnimi državami, imeti takšno, kot je zdaj, pa je popoln nesmisel," je še povedal Dartmouth.

Vpijejo, kako slaba je Evropska unija, rešitev pa ne ponudijo Catherine Bearder iz Liberalne demokratske stranke, članice Zavezništva Liberalcev in demokratov, skupine, ki ima v evropskem parlamentu 84 sedežev, pravi, da jo je evroskeptikov strah.

"Vseskozi vpijejo, kako je Evropska unija slaba, a po drugi strani ne ponujajo nobenih rešitev. Najlažje je samo govoriti, kako je nekaj slabo, najlažje je kritizirati, a ko jih vprašamo, kaj je alternativa, ne znajo odgovoriti. Največkrat na morebitne rešitve odgovorijo z besedami: 'Evropska unija je slaba za Britance,'" pravi Bearderjeva, ki meni, da so evroskeptiki pri prepričevanju ljudi uspešni.

"Govorijo jim, da je Evropska unija kriva, da ljudje nimajo zaposlitve. To ni res."

Moramo iti v korak s časom Catherine Bearder je prepričana, da so evroskeptiki tisti, ki se ne zavedajo globalizacije in ne vedo, kako se odzvati na spremembe v svetu.

"Ljudje se bojijo globalizacije in menijo, da se lahko vrnejo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je bilo življenje lažje in udobno. Časa ne moremo zavrteti nazaj in s tem se moramo spopasti. Le skupaj, z združeno Evropo, lahko konkuriramo največjim gospodarstvom na svetu."

Evropska unija je kot londonski metro Bearderjeva Evropsko unijo primerja z londonsko podzemno železnico.

"Naš tube, kot mu rečemo, je izjemno zapleten, zastarel. Zaradi hrupa in velike vročine se v resnici nihče ne želi voziti z njim. A vsi se zavedajo, da bi se London brez njega sesedel in v njem ne bi bilo mogoče živeti. Podobno je z Evropsko unijo. Vemo, da ni najbolj idealna, da so težave, a brez nje bi bilo težko vsem državam, ki so v njej. Treba je gledati, katera od rešitev je manj slaba. In to je zagotovo združena Evropa, ki lahko doseže marsikaj," je še dodala Catherine Bearder.

Ne spreglejte