Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Japonska mafija

Torek, 22. 9. 2015, 13.28

8 let

Japonski boj z mafijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V strahu pred spopadi med frakcijami jakuz so na Japonskem sprejeli ukrepe za nadzor nad mafijo.

Organizacija Yamaguchi-gumi je ena izmed največjih kriminalnih združb na svetu. Čeprav na Japonskem še zdaleč ni več popularno biti član jakuze, japonske mafije, in je število mafijcev padlo na zgodovinsko najnižjo številko, ima združba še vedno 23 tisoč članov. Letno zaslužijo na milijarde dolarjev, večinoma s prodajo orožja in mamil, izsiljevanjem, prostitucijo. Svoj sedež imajo v Kobeju na Japonskem, a so razširjeni tudi v drugih azijskih državah in ZDA.

Toda v organizaciji se pričakujejo spremembe, ki bi po mnenju japonske policije lahko povzročile hudo nasilje med frakcijami. Vsaj deset skupin znotraj organizacije Yamaguchi-gumi se namreč želi odcepiti od krovne organizacije in začeti svoj ločen posel v novih kriminalnih združbah. Razlog naj bi bil to, da je mafijski boter Shinobu Tsukasa izobčil pet skupin znotraj organizacije in favoriziral določene frakcije, kar je povzročilo upor.

Namesto jakuz varuje policija Japonska mafija se spopada tudi z izpadom dohodka. Čeprav ni prepovedano biti član jakuz, japonska družba nenehno izvaja pritisk na mafijo. Leta 2011 so sprejeli zakon, ki prepoveduje plačevanje mafiji za varovanje. Policija zato v veliko primerih varuje trgovine in podjetja, ki jih je v preteklosti varovala mafija, za kar so dobivala tudi plačilo. Po poročanju nemškega medija Deutsche Welle (DW) zdaj policija varuje večinoma manjše trgovine in podjetja, ki so se odločila, da ne bodo več plačevala mafiji. Tudi zaradi tega naj bi odpadniške skupine zdaj skušale del posla iz zahodne Japonske, ki je tradicionalno ozemlje jakuz Yamaguchi-gumi, prenesti v Tokio, predvsem igralništvo, kreditiranje in prostitucijo. To pa seveda ni pogodu jakuzam, ki že delujejo v japonskem glavnem mestu.

Ko je v Yamaguchi-gumi spor izbruhnil nazadnje, to je bilo leta 1984, je nasilje trajalo tri leta, v njem je umrlo 25 ljudi, tudi policist in nedolžni mimoidoči, ranjenih pa je bilo 70 ljudi po vsej Japonski.

Mafijski šef odškodninsko odgovoren za žrtve Za zdaj japonska policija ukrepa tako, da je kot opozorilo nekajkrat pregledala pisarne jakuz ter jih nekaj zaprla, češ da niso pravilno odprli bančnih računov ali da so pri formalnostih zakrivili kakšno drugo napako. S tem so mafijcem otežili delovanje in zmanjšali njihov dobiček. Da bi omejili nasilje na ulicah, so tudi sprejeli zakon, da je mafijski šef osebno odškodninsko odgovoren, če člani njegove frakcije med uličnim obračunom ranijo ali ubijejo mimoidočega. Zaradi tega lahko mafijskega šefa tožijo za milijonske odškodnine, česar pa si mafijci seveda ne želijo, zato posledično naj ne bi spodbujali nasilja med frakcijami.

Ne spreglejte