Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
10.01

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

oploditev aretacija Izrael

Četrtek, 21. 2. 2013, 10.01

4 leta, 4 mesece

Izraelski zdravnik za jajčeca plačal 450 evrov, prodajal pa za štiri tisoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rafael Ron El, direktor oddelka za in vitro oploditev na izraelski bolnišnici Asaf Harofe, je bil v Romuniji pridržan zaradi suma trgovine z jajčeci, poročajo izraelski mediji.

Romunska policija je preiskala eno izmed zasebnih klinik v Bukarešti, za katero je sumila, da je vpletena v sumljive posle. Na kliniki naj bi izvajali posege, v katerih so lokalnim ženskam za plačilo odvzeli jajčeca in jih prodajali ženskam, ki jih potrebujejo za uspešno zanositev.

Jajčeca pošiljali iz Romunije v Izrael Romunski mediji poročajo, da je romunska klinika nelegalno trgovala z jajčeci, ki jih je iz Romunije pošiljala v Izrael. Romunski policisti so tako preiskali domove šestih zaposlenih na kliniki in ugotovili, da so jajčeca za primerno plačilo darovale ženske, stare med 18. in 30. letom. Za jajčeca so dobile plačano od 450 do 600 evrov, Izraelkam pa so jih prodali za tri tisoč ali štiri tisoč evrov.

Izraelski konzulat v Romuniji je potrdil, da je romunska policija pridržala profesorja Rafaela Ron Elija in laboratorijsko tehničarko Dafno Komarovski, ki ga je spremljala. Izraelska bolnišnica Asaf Harofe, kjer je Ron El zaposlen, je v izjavi za medije zapisala, da v tem trenutku nima podrobnosti o pridržanju, vendar je potrdila, da se je Ron El z oploditvijo v Bukarešti ukvarjal že 15 let in da ima za to delovno dovoljenje romunskih oblasti.

Zdravnik je imel dovoljenje za delo v Romuniji "Vsa ta leta je profesor Ron El operiral v skladu z izraelskim in romunskim pravom in tudi tokrat smo prepričani, da ni storil ničesar narobe," je bolnišnica Asaf Harofe še zapisala v izjavi za medije in dodala, da je bil profesor Ron El na misiji v bolnišnici, ki jo določa sporazum, ki ga je podpisala s Skladom za financiranje raziskave in kliniko v Romuniji.

Izraelsko ministrstvo za zdravstvo pa je potrdilo, da je Ron El imel dovoljenje za delo na romunskih klinikah in da so mu prepovedali, da pošilja jajčeca in fetuse iz Romunije v Izrael. Ministrstvo je še pojasnilo, da za zdaj ni jasno, ali je to tudi počel.

Že pred leti sta se v podobni aferi znašla dva zdravnika Izraelski mediji pa še pišejo, da to ni prva afera nelegalnega kupovanja jajčec, v kateri so se znašli Izraelci. Julija 2009 sta bila v eni izmed romunskih klinik aretirana dva izraelska zdravnika, ki sta bila osumljena nelegalne trgovine z jajčeci. Sicer nista bila obsojena, vendar so jima romunske oblasti odvzele potna lista, zato sta bila v Romuniji prisiljena ostati štiri mesece.

Ne spreglejte