Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vatikan papež Šimon Peres

Torek, 30. 4. 2013, 14.25

8 let

Izraelski predsednik Peres papeža povabil na obisk v Jeruzalem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Papež Frančišek je na zasebni polurni avdienci v Vatikanu sprejel izraelskega predsednika Šimona Peresa, izraelski predsednik pa je papeža povabil na uradni obisk v Izrael.

"Pričakujem vas v Jeruzalemu. Ne le jaz, pač pa vsi prebivalci Izraela," je Šimon Peres dejal papežu. Peres je ob tem po pogovorih novinarjem dejal, da mora Sveti sedež "odigrati pomembno vlogo v stabilnosti Bližnjega vzhoda". Izraelski predsednik in prejemnik Nobelove nagrade za mir je papežu Frančišku podaril Sveto pismo v hebrejščini in latinščini.

Papež pozval Izraelce in Palestince, da se vrnejo k pogajanjem Frančišek je Izrael in Palestince na drugi strani pozval, naj se vrnejo k pogajanjem in "sprejmejo pogumne odločitve", so sporočili iz Vatikana. Papež je izrazil upanje, da bo ob pripravljenosti obeh strani in podpori mednarodne skupnosti dosežen sporazum, ki bo "spoštoval legitimna prizadevanja obeh ljudstev in bo odločilno prispeval k miru in stabilnosti v regiji".

Peres bo sicer obiskal mesto Assisi, rojstni kraj svetega Frančiška Asiškega, katerega ime je izbral novi papež, Argentinec Jorge Mario Bergoglio. "Šel bom v Assisi in molil za vas," je papežu dejal Peres.

Rešitev - zamenjava ozemelj? Srečanje se odvija v pomembnem času za bližnjevzhodni mirovni proces. Arabska liga je namreč prvič pristala na možnost, da bi lahko Izrael in Palestinci medsebojno zamenjali določena ozemlja, kar naj bi prineslo preboj v mirovnem procesu. "To je zagotovo pomemben korak - pozdravljam ga," je v odzivu na to odločitev v Jeruzalemu dejala glavna izraelska pogajalka Cipi Livni.

Delegacija Arabske lige je odločitev sprejela sinoči na pogovorih z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryem v Washingtonu. Katarski premier Hamad bin Jasem, ki je vodil delegacijo, je po pogovorih poudaril, da bi moral kakršen koli dogovor temeljiti na rešitvi dveh držav z mejami, kot so bile postavljene pred 4. junijem 1967. A je hkrati izrazil podporo predlogu ameriškega predsednika Baracka Obame, da bi bila mogoča "primerljiva in medsebojno dogovorjena zamenjava ozemelj v manjšem obsegu", da bi lahko meje odražale realno stanje na terenu.

Ne spreglejte