Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 11. 2012,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Izrael vojska internet

Petek, 2. 11. 2012, 18.47

8 let

Izrael namenil več milijonov za obrambo pred internetnimi napadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izraelska vojska bo del svojega proračuna namenila za raziskovanje kibernetskega vojskovanja, ki bo po njihovem mnenju v prihodnosti zamenjalo tradicionalno vojskovanje.

Časnik Yedioth Aranoth je razkril, da je izraelska vlada vložila milijone ameriških dolarjev, da bi izurila novo generacijo elitne skupine kibernetičnih vojakov. Izraelske oblasti se zato že ozirajo po judovski diaspori, ki bi jim lahko zagotovila briljantne mlade ume za rekrutacijo v obveščevalno enoto 8200. "Jasno je, da je povpraševanje za vojake na tem področju veliko, zato iščemo nove rešitve, ne samo v Izraelu, ampak tudi drugod po svetu," je razkril eden od višjih častnikov ministrstva za obrambo.

Kibernetski napadi so vse bolj pogostejši Izraelska vojska je namreč v osredje postavila prav operacije, ki se nanašajo na kibernetsko vojskovanje, t. j. vojskovanje, v katerem napadalci uporabljajo svetovni splet, prek katerega izvedejo napad, največkrat na spletno stran vladnih organov, prek katere se dokopljejo do tajnih dokumentov. Direktor vojaške obveščevalne službe Aviv Kochavi naj bi po nekaterih informacijah za boj proti internetnim napadalcem namenil 514 milijonov ameriških dolarjev.

"Pripravljenost na kibernetske napade je eden od pomembnejših stebrov našega načrta, tako obrambnega kot ofenzivnega," je povedal izraelski general Isaac Ben Israel, pri tem pa zanikal, da želi rekrutirati mladeniče iz tujine. Pravi, da so takšna namigovanja iz trte izvita, saj lahko izraelska vojska izbira med vsemi 18-letnimi Izraelci, ki morajo obvezno služiti triletni vojaški rok. General Isaac Ben Israel sicer velja za strokovnjaka na področju kibernetskega vojskovanja, hkrati pa je tudi arhitekt zračnega napada na sirsko jedrsko elektrarno leta 2007. Napad so lahko izvedli le, ker so lahko vdrli v sirski obrambni sistem in onemogočili delovanje elektrarne le nekaj minut pred tem.

Želijo osvojiti to področje, da se bodo lažje ubranili takšnih napadov "Naš največji sovražnik je Iran, ki je pred letom in pol razkril, da je ustvaril kibernetsko grožnjo, katere cilj je začeti vojno z Izraelom in ZDA," je še povedal general Ben Israel. "Številne države bi želele razumeti našo tehnologijo, da bi jo kopirale ali pa da bi pripravile uspešen načrt, kako se zavarovati pred njo," je še povedal in dodal, da je kibernetska tehnologija novo orožje v vojni, zato morajo na tem področju voditi, če se bodo želeli obvarovati zunanjih groženj.

Ne spreglejte