Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 13.00

8 let

Iz azilnega centra v Darwinu pobegnilo okoli sto ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kakih sto Afganistancev je pobegnilo iz azilnega centra v Darwinu na severu Avstralije v znak protesta zaradi dolgotrajnih postopkov pri reševanju njihovih prošenj za ureditev statusa.

V centru je več kot 500 oseb, od katerih je večina prispela na ribiških čolnih iz Indonezije.

Policiji so se predali mirno Kot je novinarjem pojasnil minister za priseljevanje Chris Evans, je 92 moških preplezalo ograjo in pobegnilo iz centra ter se zbralo na mirnem protestu ob avtocesti v bližini centra. Protestniki so nosili napise "Prosimo, pomagajte nam", "Pokažite usmiljenje" in "Smo brezdomci, nezaščiteni". Po navedbah policije so se nato protestniki po več kot sedmih urah mirno predali policiji.

Nekateri protestniki čakajo na izgon, potem ko so oblasti zavrnile njihovo prošnjo za status begunca. Drugi so prispeli v Avstralijo in čakajo na rešitev, potem ko je avstralska vlada uvedla začasno prepoved reševanja prošenj Afganistancev zaradi izboljšanja položaja v njihovi državi. Prepoved se izteče oktobra.

V centru so izbruhnili tudi neredi Današnji pobeg prosilcev za azil ali status begunca je zadnji tovrstni dogodek v nizu podobnih problemov v centru. Konec minulega tedna so v centru izbruhnili neredi, ki so jih povzročili indonezijski državljani, ki čakajo na sojenje zaradi tihotapljenja ljudi. V Avstralijo je letos večinoma s čolni prišlo že več kot 4000 prosilcev za azil, večinoma iz Afganistana, Iraka in Šri Lanke.

Azilna politika je vroča tema v Avstraliji, kjer opozicijska Liberalna stranka kritizira odprto imigracijsko politiko vladajoče Laburistične stranke premierke Julie Gillard kot razlog za povečan prihod priseljencev na čolnih v zadnjih dveh letih, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Liberalna stranke je obljubila, da bo, če bo oblikovala prihodnjo vlado, obudila t.i. Tihomorsko rešitev, v skladu s katero je Avstralija plačala sosednjemu revnemu otoku Nauru za sprejem prosilcev za azil.

Avstralija je sicer po parlamentarnih volitvah 21. avgusta še vedno brez nove vlade, saj nobeni strani ni uspelo dobiti absolutne večine v 150-članskem parlamentu. Zato se državi prvič po letu 1940 obeta parlament, v katerem nobena od strank ne bo imela absolutne večine.

Ne spreglejte