SiolNET. Novice Svet
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanska Liga po novem Liga Salvini premier

0,24

termometer

Matteo Salvini
Foto: Reuters

Italijanska skrajno desna stranka Liga je danes na kongresu v Milanu spremenila ime v Liga Salvini premier. S tem je pokopala svoje separatistične korenine in tudi uradno postala vseitalijanska. S potrditvijo statuta so podaljšali tudi mandat predsednika stranke s treh na pet let.

Stranko je leta 1982 pod imenom Severna Liga ustanovil separatist Umberto Bosssi in je imela regionalni značaj. Od leta 2017 se sicer predstavlja le še kot Liga. Danes so jo preimenovali iz Severna Liga v Liga Salvini premier, s čimer je postala vseitalijanska stranka.

Novo ime tudi jasno nakazuje željo Mattea Salvinija, da postane predsednik italijanske vlade. "Danes smo postali stranka, ki želi vladati Italiji," je povedal na kongresu v Milanu.

Stranka uživa 30-odstotno podporo

46-letni nekdanji notranji minister, ki je vodenje stranke prevzel leta 2013, ko je bila tik pred propadom, je Ligo spremenil v stranko, ki v anketah trenutno uživa 30-odstotno podporo. Salvini se tudi intenzivno povezuje v mednarodna zavezništva s sorodnimi strankami. Najboljše odnose ima z avstrijskimi svobodnjaki ter vodjo francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen.

Salvini ne skriva, da je njegov cilj čim hitreje strmoglaviti sedanjo vlado Giuseppeja Conteja in prevzeti vodenje vlade. Pri tem bi lahko odločilno vlogo igrale regionalne volitve v tradicionalno levi Emiliji - Romanji, napovedane za 26. januar. Če bo njegova stranka zmagala v tej tradicionalno "rdeči" deželi, bodo Salvinijeve zahteve po predčasnih volitvah spomladi prihodnje leto precej pridobile na teži.

Pred hotelom v Milanu, v katerem zaseda okoli 500 delegatov, so se zbrali protestniki iz gibanja Sardin. Gre za nedavno ustanovljeno italijansko nestrankarsko gibanje proti desnemu populizmu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin