Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunec Afrika Italija Nemčija

Sreda, 29. 5. 2013, 8.30

8 let

Italijani afriškim beguncem plačali, da bi šli v Nemčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanske oblasti so afriškim beguncem, ki so v Italijo pribežali iz Libije, plačali 500 evrov, da bi odšli v Nemčijo, namesto da bi ostali v Italiji.

Nemško notranje ministrstvo je razkrilo pismo, v katerem piše, da so italijanske oblasti beguncem iz Afrike dejali, da bodo prejeli denar, če bodo prostovoljno zapustili italijanske priseljenske centre, ki so jih nameravali zapreti. Približno 300 teh beguncev zdaj spi na ulicah v Hamburgu. "Denar so jim potisnili v roke in jim svetovali, naj potujejo v Nemčijo," je po poročanju Telegrapha v pismu zapisalo nemško notranje ministrstvo.

Begunci imajo dovoljenje za prosto gibanje v EU-ju Moški, ki so jih iz Italije poslali v Nemčijo, so delavci iz podsaharske Afrike, ki so bili med državljansko vojno prisiljeni zapustiti Libijo, saj so jih uporniki označili za temnopolte Afričane, ki so služili nekdanjemu libijskemu diktatorju Moamerju Gadafiju kot plačanci. Moški so lahko vstopili v Nemčijo, saj so jim italijanske oblasti izdale dovoljenje za prosto gibanje znotraj schengenskega območja, vendar pa se brez dodatnih dovoljenj ne morejo naseliti in delati v Nemčiji, piše Telegraph.

Hamburški minister za socialne zadeve Detlef Scheele je za Die Welt povedal: "Nimajo legalne pravice, da ostanejo v Nemčiji in zahtevajo podporo. Bilo bi tudi neodgovorno, da bi jim vzbujali upanje. Za njih ni druge alternative kot to, da se vrnejo tja, kjer lahko delajo in imajo pravico ostati – to je ali Italija ali pa njihova domovina."

Plačali so jim, da bi odšli Claudio Feliziani, ki dela za nemško dobrodelno organizacijo Karawane, ki pomaga beguncem, je za Telegraph povedal: "Ti možje so bili v mreži priseljenskih centrov v Italiji. Dali so jim približno od 400 do 600 evrov, da bi zapustili Italijo, in jim dejali, naj gredo v Severno Evropo, Nemčijo ali Francijo."

Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva pa je povedal, da ne more komentirati komunikacije med zvezno in lokalno vlado. "Italijanske oblasti so pristale na to, da bodo begunce vzele nazaj, potem ko bo njihova nastanitev v Nemčiji potekla," je povedal. Begunci lahko v Nemčiji ostanejo do tri mesece, vendar pa so do zdaj lahko v določenih primerih ostali dlje.

Ne spreglejte