Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2008,
16.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 7. 2008, 16.45

8 let

Italija: Človekove pravice Romov in Sintov pod drobnogledom Ovse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delegacija strokovnjakov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je prispela v Italijo, da bi v državi ocenila stanje človekovih pravic Romov in Sintov.

Namen obiska je sodelovanje z italijanskimi oblastmi, da bi tako ugotovili ključne razloge za zaskrbljenost in oblikovali priporočila, kako bi se s temi razlogi spopadli v skladu z italijanskim uradom Ovseja in drugimi mednarodnimi obvezami, je pojasnil vodja delegacije Andrzej Mirga. Obiskali bodo Milano, Neapelj in Rim Delegacija Ovseja bo v okviru teden dni dolgega obiska obiskala Milano, Neapelj in Rim, ocenila pa bo stanje človekovih pravic migrantov - še posebej Romov iz Romunije - in italijanskih državljanov romskega in sintskega porekla. Posvetili se bodo tudi nacionalnim in lokalnim politikam ter ukrepom, usmerjenim proti Romom in Sintom.

Sporno jemanje prstnih odtisov Do obiska prihaja v času sporne kampanje italijanskih oblasti, ki želijo Romom in Sintom - vključno otrokom - vzeti prstne odtise. Mestne oblasti in predstavniki Rdečega križa so minuli teden začeli popisovanje romskega prebivalstva v Rimu, vendar ne bodo sodelovali v napovedanih ukrepih italijanske vlade za jemanje prstnih odtisov Romom, razen če ne bodo zasledili koga osumljenega zločina.

Zaenkrat je vlada premiera Silvia Berlusconija ukazala le, da je treba popisati prebivalce romskih naselij, odločitev o tem, katere podatke zbrati, pa je prepustila oblastem posameznih mest. V Neaplju so popisovanje pričeli že pred nekaj tedni, Romom pa jemljejo tudi prstne odtise in podatke o etnični pripadnosti in veroizpovedi.

Berlusconijev boj proti nezakonitim priseljencem Na Italijo se je prejšnji mesec vsul plaz kritik Evropske unije in človekoljubnih organizacij zaradi predlaganega ukrepa v okviru boja proti kriminalu v romskih naseljih, ki predvideva odvzem prstnih odtisov tako otrokom kot odraslim Romom. Predlagan ukrep sodi v širši sklop boja desnosredinske vlade premiera Berlusconija proti nezakonitim priseljencem in zločinom, katerih storilci so tujci.

Ne spreglejte