Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2012,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 6. 2012, 15.04

8 let

Irci prepričljivo podprli fiskalni pakt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Irski volivci so na četrtkovem referendumu s 60,3 odstotka podprli fiskalni pakt, ki naj bi v EU dolgoročno zagotovil fiskalno disciplino in pomagal preprečiti nove krize.

Irski premier Enda Kenny je ob izidu izrazil zadovoljstvo, visoki predstavniki EU pa so referendumski "da" pozdravili kot pomemben korak k okrevanju gospodarstva in stabilnosti.

Dogovor zavrnili samo v petih od 43 volilnih enot Dogovor so večinsko zavrnili samo v petih od 43 volilnih enot na Irskem, protievropsko razpoloženje pa je bilo najmočnejše v revnejših predelih Dublina in v severozahodnem okrožju Donegal. Potrditev fiskalnega pravila je bila sicer pričakovana. Irska je namreč že morala zaprositi za evropsko finančno pomoč, ratifikacija fiskalnega pakta pa bo v prihodnje pogoj za dostop do takšne pomoči.

"Evropa zdaj lahko uvede svoja pravila glede upravljanja proračunov" Irski premier Kenny je po razglasitvi referendumskih izidov poudaril, da je Irska Evropi in svetu poslala sporočilo, da misli resno glede reševanja svojih gospodarskih težav. "Evropa zdaj lahko uvede svoja pravila glede upravljanja proračunov," je poudaril predsednik irske vlade. Dodal je, da bo odločno sporočilo irskega ljudstva pripomoglo k vzpostavitvi stabilnosti, ki jo država potrebuje.

Zunanji minister Eamon Gilmore iz vrst laburistov je poudaril, da je glasovanje za fiskalni pakt nujen korak na poti h gospodarskemu okrevanju.

"Številni obkrožili da kislega obraza" Eden najglasnejših irskih evroskeptikov Declan Ganley je že pred razglasitvijo izidov napovedal neuspeh svoje kampanje proti fiskalnemu paktu. "Kaže, da so volivci glasovali za," je dejal in dodal, da so številni obkrožili "da" kislega obraza.

"Številni, ki so glasovali za, v potrditvi fiskalnega pakta vidijo manjše zlo kot v njegovi zavrnitvi," pa je poudaril vodja opozicijske stranke Fianna Fail Micheal Martin, ki sicer velja za zagovornika fiskalnega pakta.

O ratifikaciji evropske pogodbe Irci odločali že tretjič v štirih letih O ratifikaciji evropske pogodbe so Irci v četrtek odločali že tretjič v štirih letih. Junija 2008 so na referendumu zavrnili lizbonsko pogodbo in sprožili institucionalno krizo unije. V drugem poskusu so pogodbo oktobra 2009 le potrdili.Visoki predstavniki EU so ob izidu izrazili zadovoljstvo.

Visoki predstavniki EU so ob izidu izrazili zadovoljstvo. Pozitiven izid referenduma je "pomemben korak k okrevanju in stabilnosti", Irci so z glasovanjem za fiskalno pogodbo izrazili podporo in zavezanost evropski integraciji, je poudaril predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

"Fiskalna pogodba ključna sestavina odziva EU na gospodarsko krizo" Izid referenduma je toplo pozdravil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Glasovanje za fiskalno pogodbo po njegovih besedah pomeni "bistven korak h gospodarskemu okrevanju Irske in njenemu mestu v osrčju EU". Fiskalna pogodba je po Barrosovih besedah ključna sestavina odziva EU na gospodarsko krizo. V odziv na pozive k ukrepom za rast, ki jih je bilo slišati med kampanjo, pa odgovarja, da komisija verjame, da gresta stabilnost in rast "z roko v roki".

Na izid referenduma se je odzval tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je poudaril, da je danes "pomemben dan za Irsko in EU". Izid po njegovih besedah jasno kaže, da je "prihodnost Irske v osrčju območja evra".

Fiskalna pogodba temelji na zlatem pravilu Fiskalna pogodba temelji na zlatem pravilu, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Gre sicer za medvladno pogodbo in ne pravo evropsko pogodbo, za njeno uveljavitev pa zadostuje ratifikacija v 12 članicah z evrom, tako da morebitna irska zavrnitev na referendumu uveljavitve ne bi preprečila. Irska je sicer edina, ki dokument potrjuje na referendumu.

Pakt doslej ratificirale le štiri članice unije Fiskalni pakt so doslej ratificirale le štiri članice unije - Portugalska, Grčija, Ciper in Slovenija. S pozitivnim irskim referendumom so tako fiskalni pakt že podprle vse tri članice območja evra, ki prejemajo finančno pomoč.

Ne spreglejte