Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
15.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 15.35

8 let

Iran na meji s Kurdistanom aretiral tri ameriške turiste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iran je aretiral tri ameriške turiste, ki so v državo vstopili iz iraškega Kurdistana. Trojica je obiskala Ahmed Avo, priljubljeno turistično destinacijo v Kurdistanu, ko so jih aretirali.

Predstavnik kurdistanskih oblasti je povedal, da so trojico opozorili, naj se ne povzpne na gorati predel, ker je v bližini iranska meja. Dva moška in ženska so skupaj s četrtim Američanom pripotovali v Kurdistan iz Turčije, nato pa se je trojica odločila za izlet v gore, na katerem se jim četrti ni pridružil zaradi bolezni in je ostal v hotelu v drugem največjem kurdistanskem mestu Sulejmanija. "V petek so se povzpeli v gore. Nato so poklicali svojega prijatelja v hotelu in mu povedali, da so jih na meji aretirale iranske sile," je za ameriško televizijsko mrežo CNN dejal predstavnik kurdistanskega oddelka za splošno varnost Bešro Ahmed.

Iranske oblasti sprva poročale o izginotju "ameriških vojakov" Iranska televizija, ki ni navedla vira, je medtem poročala, da je v bližini iransko-iraške meje izginila trojica ameriškega vojaškega osebja. "Razlog za prisotnost ameriških vojakov ni znan. Zahodni mediji so v zadnjih dnevih izčrpno poročali, da so trojico ugrabili," je še poročala iranska televizija. Neimenovani predstavnik Pentagona je v Washingtonu v petek zanikal, da bi bilo ameriško vojaško osebje vpleteno v incident.

Oblasti priznale aretacijo "vtihotapljenih" Američanov Iranska državna televizija Al Alam je potrdila, da so v Iranu aretirali tri Američane, ki so se "vtihotapili" v državo prek iraške meje. To je prva potrditev aretacije z iranske strani. "Iranski vir je potrdil aretacijo treh Američanov, potem ko so se ti vtihotapili prek iraške meje," je poročala televizija Al Alam, sklicujoč se na neimenovani vir.

Ne spreglejte