Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 11.28

8 let

Indijsko-pakistanski odnosi na dnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po terorističnih napadih v Mumbaju je svoj odstop ponudil prvi minister indijske zvezne države Maharashtra, Vilasrao Deshmukh.

Enako je odstopil njegov namestnik R.R. Patil, ki je vodil notranje ministrstvo v tej državi. To so že prve politične posledice uničujočih napadov minuli teden.

Najprej je odstopil notranji minister Namestnik prvega ministra Maharashtre Patil je popustil po pritiskih, naj odstopi, potem ko je teroristične napade v Mumbaju označil za "manjši incident". Deshmukh je javnost obvestil, da je vodstvo svoje Kongresne stranke obvestil, da lahko odstopi, če se jim bo to zdelo primerno. Zaradi dogodkov je že v nedeljo odstopil zvezni notranji minister Shrivaj Patil, zamenjal pa ga je finančni minister P. Chidambaram.

Indija je zaradi napadov uradno protestirala pri Pakistanu. V protestni noti, ki so jo izročili pakistanskemu veleposlaniku v New Delhiju Šahidu Maliku, je Indija obtožila Pakistan, da "ni uspel ustaviti terorizma, ki izvira z njegovega ozemlja", in od Islamabada zahtevala, da bo proti elementom, "kdorkoli že so", ki so odgovorni za omenjene napade, odločno ukrepala.

Prvi uradni protest Indije pri Pakistanu Indijski uradni predstavniki so odgovornost za napade že takoj pripisali Islamabadu. Gre za prvi uradni protest New Delhija pri Pakistanu zaradi usklajenih napadov na kakih deset ciljev v Mumbaju, priljubljenih med tujci.

Uradni Islamabad je vpletenost v napade že večkrat odločno zanikal in zahteval dokaze za te obtožbe, ob tem pa izražal pripravljenost na sodelovanje z New Delhijem pri iskanju krivcev.

Bela hiša nima razlogov, da ne bi verjela pakistanski vladi Bela hiša je sporočila, da nima razlogov, da ne bi verjela pakistanski vladi, da ni bila vpletena v napade v Mumbaju, kot tudi da bi dvomila v njeno pripravljenost, da jih v popolnosti razišče. Kot je še dodala tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino, se je z razvojem dogodkov seznanil tudi ameriški predsednik George Bush.

Že tri vojne držav, ki posedujeta jedrsko orožje Indija in Pakistan, obe državi z jedrskim orožjem, sta se doslej zapletli že v tri vojne, leta 2001 po napadu na indijski parlament pa bi kmalu prišlo še do četrte. Tudi tokrat so odnosi precej napeti, saj naj bi bila za napade odgovorna skrajna skupina Lashkar-e-Taiba iz Pakistana, pri tem pa naj bi ji pomagala tudi močna mreža pakistanskih vohunov. Ta skupina je v Pakistanu uradno prepovedana, vendar pa v New Delhiju trdijo, da je to samo na papirju, medtem ko te prepovedi Islamabad nikoli dejansko ni uresničil.

Ne spreglejte