Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2012,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hugo Chavez Venezuela volitve

Ponedeljek, 8. 10. 2012, 7.44

8 let

Hugo Chavez še četrtič izvoljen za predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdajšnji predsednik Venezuele Hugo Chavez je na volitvah pometel z vodjo opozicije Henriquejem Caprilesom.

Nacionalni volilni svet Venezuele je sporočil, da je po 90 odstotkih preštetih glasov dozdajšnjii predsednik Venezuele Hugo Chavez na nedeljskih volitvah osvojil 54 odstotkov glasov, njegov nasprotnik Henrique Capriles Radonski pa 45 odstotkov. Chavez je prek svojega Twitterja takoj izrazil hvaležnost bogu in ljudstvu za novo zmago ter navdušeno sporočil, naj živi Venezuela. Skupni kandidat opozicije, 40-letni pravnik Capriles, je še pred objavo izidov sporočil, da jih bo spoštoval, ne glede na to, kakšni bodo.

Množice proslavljale Chavezovo zmago Razglasitvi rezultatov pa je v prestolnici sledilo bučno proslavljanje Chavezove zmage. "Zmagala je revolucija," je zbrane z balkona predsedniške palače nagovoril Hugo Chavez. Za zmago pa mu je čestital tudi Capriles, ki je povedal: "Želim čestitati predsedniku. Posejali smo mnogo semen, prepričan pa sem, da bodo ta zrastla v številna drevesa."

Chavezova zmaga je bila pričakovana, saj si je precej pomagal tudi s tem, da je pred volitvami povečal subvencije hrane revnim prebivalcem države in olajšal dostop do stanovanjskih nepremičnin. Analitiki pa so še prepričani, da bodo Chavezovo zmago pozdravile tudi druge latinskoameriške države, med njimi tudi Kuba in Nikaragva, ki imata z Venezuelo sklenjeno posebno pogodbo, po kateri odkupujeta nafto po nižji ceni. Navdušenost nad njegovo zmago pa je prek Twitterja delila tudi argentinska predsednica Cristina Fernandez de Krichner: "Tvoja zmaga je naša zmaga in zmaga Južne Amerike ter Karibov."

Capriles je tik pred volitvami zmanjšal zaostanek, vendar to ni bilo dovolj za zmago Chaveza imajo privrženci za zagovornika pravic revnih, nasprotniki pa za avtokrata. Capriles je v zadnjih štirih mesecih zaostanek v anketah krepko znižal, vendar še vedno na le okrog deset odstotkov. Chavez je na prejšnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63 odstotki glasov.

Chavez je sicer na oblasti vse od leta 1999, še pred volitvami pa je dejal, da potrebuje še en mandat, da dokonča bolivijsko revolucijo. Do zdaj pa je Chavez že nacionaliziral ključne sektorje gospodarstva, hkrati pa poskrbel za zdravstveno oskrbo, izobraževanje in privoščljiva stanovanja. Chavezov naslednji mandat se bo začel 10. januarja.

Ashton: Chavez mora ponuditi roko vsem delom družbe Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je venezuelskemu predsedniku čestitala ob zmagi na predsedniških volitvah, hkrati pa ga je pozvala, naj ponudi roko vsem delom družbe in spodbuja temeljne svoboščine. Čestitkam se pridružujejo tudi v Pekingu, v Washingtonu pa upajo, da bo v Venezueli slišati tudi glas opozicije.

Ashtonova je v čestitki Chavezu zapisala, da zmaga prinaša tudi odgovornost. "V novem mandatu mora predsednik Chavez ponuditi roko vsem delom venezuelske družbe za krepitev institucij in spodbujati temeljne svoboščine," je poudarila Ashtonova.

Tudi v Pekingu so čestitali Chavezu in se zavzeli za še tesnejše odnose med državama. "V zadnjih letih sta Kitajska in Venezuela vzdrževali dobre dvostranske odnose. Pripravljeni smo še naprej sodelovati z venezuelsko stranjo za povišanje dvostranskih odnosov na novo raven," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Hong Lei.

ZDA upajo, da se bo slišal tudi glas opozicije ZDA pa so izrazile upanje, da se bo po Chavezovi zmagi slišal tudi glas venezuelske opozicije. "Čestitamo venezuelskemu narodu za visoko udeležbo in na splošno mirno izvedbo volitev," je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva za zahodno poloblo William Ostick.

Kubanski predsednik Raul Castro pa je Chavezovo ponovno izvolitev označil za "zgodovinsko zmagoslavje". "V imenu kubanske vlade in kubanskega naroda vam čestitam za to zgodovinsko zmagoslavje, ki govori o moči bolivarske revolucije in njene nedvoumne podpore v javnosti," je v čestitki zapisal Castro.

Ne spreglejte