Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška referendum odzivi

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 10.07

8 let

"Hrvati zamudili priložnost, da spremenijo zgodovino"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Hrvati so zavrnili istospolne poroke," je večina svetovnih medijev pospremila izid referenduma, ki bo v ustavo zapisal definicijo zakona kot izključno skupnosti moškega in ženske.

Ameriški ANC, britanski Guardian in nemški Spiegel so objavili članek agencije AP, v katerem piše, da je večina Hrvatov glasovala za prepoved istospolnih porok in da je s tem Katoliška cerkev dosegla veliko zmago v najnovejši članici Evropske unije. "Rezultat referenduma kaže, da se na Hrvaškem zaradi poglabljanja krize in velike nezaposlenosti krepijo desne konservativne sile," pisanje AP povzema večina medijev.

"Velika zmaga konservativcev" Reuters piše, da so duhovniki na nedeljskih mašah državljane pozivali, naj se udeležijo referenduma in obkrožijo "za" ter tako izberejo tradicionalne vrednote. Omenja, da izid referenduma v tej konservativni deželi, kjer se 90 odstotkov prebivalcev opredeljuje za katoličane, ni presenetljiv. Italijanski IlPiccolo piše o "veliki zmagi konservativcev".

Francoska agencija France Presse poroča, da so Hrvati glasovali za spremembo ustave, da bi preprečili istospolne poroke, večina državljanov pa je pokazala malo zanimanja za referendum. Dodaja, da je "izjemno vplivna Katoliška cerkev" popolnoma podprla organizacijo referenduma. Podporo Cerkve omenja tudi britanski BBC.

Razdeljena Hrvaška Avstrijska agencija APA poudarja, da je državljanska pobuda V imenu družine hotela preventivno preprečiti, da bi skupnost istospolnih parov kadarkoli lahko poimenovali zakon. Piše tudi o škandalu, ki je izbruhnil, ko pobuda nekaterim medijskim hišam, tudi nacionalni, ni želela dati akreditacij za spremljanje izidov v njenem taboru.

Dopisnik Frankfurter Rundschau v članku Modernejši, homofobni Balkan piše, da obstaja nevidna scena, ki jo vodijo katoliški laiki. "Na Hrvaškem je seks, natančneje istospolni seks, že leta glavna tema, kar vključuje tudi spore glede zdravstvene vzgoje," dodaja.

Splošna ocena medijev je, da je referendum globoko razdelil Hrvaško.

Večina hrvaških medijev ne skriva razočaranja nad referendumom samim in seveda tudi nad izidom. Spletni portal index.hr je ob naslovu Hrvaška se je odločila kot nekoč: 65 odstotkov za diskriminacijo! prilepila sliko ustašev, nad katero je svastika v barvah hrvaške šahovnice.

Zamujena priložnost Komentator Novega lista v članku z naslovom Vstati ali sesti piše, da je "večina Hrvatov ostala v svojih toplih foteljih in zamudila priložnost, da bi kot Rosa Parks spremenila zgodovino z javnim nasprotovanjem vsaki diskriminaciji in segregaciji". Parksova je 1. decembra 1955 v ameriški zvezni državi Alabama zavrnila zahtevo, da se usede v zadnji del avtobusa, kjer so morali sedeti temnopolti. Protest mladenke se je končal z njeno aretacijo in sprožil bojkot, ki velja za začetek gibanja za državljanske pravice temnopoltih.

Zmaga tihe, poraz vodilne Hrvaške Jutarnji list poroča, da se večina analitikov strinja s tem, da je Hrvaška pretežno konservativno usmerjena družba, zaostala v svetovnih trendih, in da je ustavna prepoved istospolnih porok bliže Balkanu kot Zahodni Evropi, čeprav si je nadvse prizadevala, da bi izšla s tega geografskega prostora.

Še bolj oster je Večernji list. V članku z naslovom Zmaga tihe, poraz vodilne Hrvaške – a nič se ne spreminja piše, da "mogoča velika in tragična vrnitev v mračno totalitarno preteklost – stalinistično, nacistično, ustaško, četniško – ne more imeti nobene povezave s tradicionalno ustavno ali zakonsko definicijo zakona, temveč z gospodarsko in družbeno resničnostjo".

Ne spreglejte