Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 7. 2020,
11.54

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56

19

Natisni članek

COVID-19 Hrvaška

Nedelja, 26. 7. 2020, 11.54

3 leta, 9 mesecev

Hrvati objavili seznam in potrdili 65 novih primerov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,56

19

CroatiaCovid19.info | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 65 novih primerov. V preteklem tednu je hrvaški turizem doživel velik udarec po tem, ko jih je na oranžni seznam držav uvrstila Nizozemska. Ugled in boljše informiranje glede stanja v državi v povezavi s koronavirusom želijo popraviti z novo spletno stranjo croatiacovid19.info, kjer lahko posamezniki preverijo stanje. V Srbiji so medtem potrdili 467 novih primerov okužbe, kar je rekord od začetka epidemije marca. V Nemčiji pa je zaradi izbruha na farmi v karanteni 500 ljudi.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi uradni primer okužbe, pa do danes je za novim koronavirusom v državi zbolelo 4.857 ljudi. Uspešno je po okužbi okrevalo 3.866 ljudi, umrlo pa je 136 bolnikov. Do zdaj so na Hrvaškem skupaj testirali 112.003 ljudi.

V torek so Nizozemci začeli množično zapuščati hrvaško obalo in kampe. Povod je bila odločitev Nizozemcev, da Hrvaško uvrstijo na tako imenovani oranžni seznam, kar pomeni, da morajo njihovi državljani ob vračanju s Hrvaške v 14-dnevno karanteno. Samoizolacija sicer ni zakonsko obvezna, je pa priporočljiva. Več o tem:

Hrvaška, kampiranje
Novice Nizozemski turisti množično zapuščajo Hrvaško #video

Po poročanju hrvaških medijev so se v začetku tedna tako izpraznili predvsem kampi v Istri. Tudi včeraj se je bila na slovensko-hrvaški meji ogromna gneča. Za prestop meje se je čakalo tudi po štiri ure.

Hrvati so zdaj v strahu, da bi se znašli na oranžnem seznamu še katere od držav, zagnali spletno stran croatiacovid19.info, kjer so državo razdelili v štiri regije – Istra in Kvarner, Dalmacija, Zagreb in okolica ter vzhodna Hrvaška. Njen namen je pravočasno in natančno obveščanje javnosti glede stanja v regijah, poročajo hrvaški mediji. Na strani se dnevno osvežujejo podatki o potrjenih okužbah, za zdaj pa so vse regije, z izjemo vzhodne, zelene.

Pri Norvežanih še vedno na rdečem, Avstrijci so jo umaknili

Hrvaška še vedno ostaja na rdečem seznamu Norveške, ki je posodobila seznam. Naši južni sosedi so na norveškem rdečem seznamu pristali 15. julija. Norveška je ob tem uvedla tudi 10-dnevno karanteno za potnike, ki se vračajo iz Španije.

Boljše novice za Hrvaško so prišle iz Avstrije, kjer je Hrvaška ostala na varnem seznamu držav.

Hrvaška covid-19
Novice Hrvati potrdili 77 novih primerov. Pet oseb umrlo.

V BiH 263 novih okužb z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 263 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Od teh so jih 154 zabeležili v Federaciji BiH, 109 pa v Republiki srbski, so sporočili iz pristojnih zavodov obeh entitet. Gre za rahel upad števila okužb v primerjavi s prejšnjim dnem, ko so v državi zabeležili 304 primere okužbe, poroča STA.

V Srbiji v zadnjem dnevu osem smrti

V Srbiji so v zadnjih 24 urah zaradi novega koronavirusa testirali 10.381 oseb, potrdili pa so 467 novih primerov okužbe, kar je rekord od začetka epidemije marca. Zaradi covida-19 je umrlo osem bolnikov. V soboto so potrdili 411 novih okužb.

Srbija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po podatkih srbskega ministrstva za zdravje je v bolnišnicah na ventilatorjih 169 bolnikov. Od začetka pandemije covida-19 so v Srbiji potrdili 23.730 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupno 534 ljudi. Največja žarišča ostajajo Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Šabac in Kraljevo.

Srbski strokovnjaki so danes zanikali trditve, da bolezen zdaj poteka v lažji obliki kot na začetku epidemije. Trenutno ima namreč kar 30 odstotkov bolnikov težjo klinično sliko. Prav tako poudarjajo, da je Srbija še daleč od kolektivne imunosti. Članica kriznega štaba Darija Kisić Tepavčević pa je napovedala možnost uvedbe karantene za osebe, ki prihajajo v Srbijo, piše STA.

V Nemčiji zaradi izbruha na farmi v karanteni 500 ljudi

Zaradi izbruha novega koronavirusa na farmi na jugu Nemčije je v karanteni skoraj 500 ljudi. Doslej so med delavci na farmi zabeležili 174 primerov okužb. Pristojni so ločili okužene od tistih, pri katerih okužba ni potrjena, nihče pa ne sme zapustiti območja, ki je pod nadzorom varnostnih služb. "Da bi preprečili širjenje, smo morali sprejeti ta ukrep," je pojasnil predstavnik lokalnih oblasti Werner Bumeder. Dodal je, da je izbruh zaenkrat omejen na farmo in se ni razširil med okoliškim prebivalstvom, poroča STA.

Nemčija koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na farmi niso spoštovali higienskih ukrepov

Bumeder je dejal, da je izbruh pokazal, da na farmi niso spoštovali higienskih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa. Okuženi so sezonski delavci iz Madžarske, Romunije, Bolgarije in Ukrajine, ki so obirali kumare na farmi na Bavarskem. Pristojni so napovedali, da bodo začeli testirati tudi delavce na drugih farmah na območju. Testirali se bodo lahko tudi prebivalci kraja Manning, ki leži v bližini. Testiranje bo zanje brezplačno.

V Nemčiji so v zadnjem tednu zaznali povečanje števila okužb z novim koronavirusom. Tako so v četrtek in petek zabeležili po 800 primerov, v soboto jih je bilo 305, a so opravili manj testiranj. Po ocenah instituta Robert Koch je trenutno v Nemčiji okoli 6000 aktivnih okužb, sicer se je od začetka pandemije okužilo več kot 205.000 ljudi, 9118 jih je umrlo. Število, s katerim merijo, koliko oseb okuži posameznik, se je v soboto dvignilo na 1,24, potem ko je v petek znašalo 1,08. To pomeni, da ena okužena oseba okuži več kot eno osebo, še piše STA.

V Severni Makedoniji 152 novih okužb

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah zabeležili 152 primerov novega koronavirusa, umrl ni noben bolnik s covidom-19. Največ primerov, 39, so zabeležili v prestolnici Skopje. V zadnjih 24 urah so sicer v državi opravili 1077 testov, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Skopju. Od začetka epidemije so v Severni Makedoniji zabeležili 10.086 potrjenih primerov, trenutno aktivnih okužb pa je 4199. Umrlo je 460 ljudi, piše STA.

V Avstriji 134 novih okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu zabeležili 134 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo notranje ministrstvo. Največ primerov okužbe, 60, je bilo na Dunaju, sledi Zgornja Avstrija s 23 in Spodnja Avstrija z 22 primeri. Zaradi naraščanja okužb v Evropi in svetu od ponedeljka stopajo v veljavo nekatere omejitve pri vstopu v državo, poroča STA.

Ne spreglejte