Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 8. 2014,
10.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Hrvaška

Natisni članek

Nedelja, 10. 8. 2014, 10.25

8 let, 3 mesece

Hrvati bodo delali 10 ur več na teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na Hrvaškem je začel veljati nov zakon o delovnih razmerjih, ki je požel hude kritike opozicije in sindikatov. Med novostmi sta podaljšanje delovnega tedna in okrepitev pravic agencijskih delavcev.

Po novem zakonu se bo delovni teden na Hrvaškem s prerazporeditvijo delovnega časa podaljšal na 50 ur, če bo tako dogovorjeno v kolektivni pogodbi, pa na 60 ur. Te omejitve sicer ne bodo v uporabi v primerih dogovora znotraj kolektivnih pogodb, po katerem se bo zaradi neenakomernega delovnega časa ustvaril skupen fond ur oz. tako imenovana banka ur.

Delavce, ki so zaposleni pri delodajalcu z več podjetji, bo ta lahko premeščal iz družbe v družbo, a bo to lahko počel za največ šest mesecev.

Več pravic za agencijske delavce Agencijski delavci bodo pri istem delodajalcu še vedno lahko delali največ tri leta, novost za te delavce pa je, da bodo imeli enake pravice kot redno zaposleni, razen pravice do božičnice in regresa nimajo.

V času, ko delavcev ne bo najemal noben delodajalec, jim bodo morale agencije za posredovanje dela plačevati prispevke za socialno varnost, ne pa tudi plače.

Prav tako niso uspeli predlogi za omejitev sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas. Zaposlene za določen čas bo tako po izteku treh let možno spet zaposliti po taki pogodbi.

Spremembe odpovedi Med novostmi je tudi, da bo redno odpoved o zaposlitvi mogoče vročiti tudi delavcu, ki se ne bo izkazal v poskusnem obdobju. Odpovedni rok bo tekel tudi v času letnega dopusta ali bolniške odsotnosti - če ne bo drugače dogovorjeno s kolektivno pogodbo, pravilnikom ali dogovorom o delu.

Delavci pa imajo zdaj tudi pravico, da jim v primeru, če jim ni izplačana plača, za izvedbo stavke ni več treba čakati mesec dni, temveč lahko delo odložijo že prej.

Ne spreglejte