Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
11.22

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gari Kasparov Hrvaška Vladimir Putin

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 11.22

4 leta

Hrvat Gari Kasparov proti Rusu Vladimirju Putinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med obiskom Hrvaške je šahovski velemojster ostro kritiziral Vladimirja Putina.

To, da je Gari Kasparov oster nasprotnik Vladimirja Putina, je znano. In med nedavnim obiskom Hrvaške ni prav nič skoparil s kritiko ruskega predsednika. Kasparov je od leta 2014 hrvaški državljan in pogost gost naše sosednje države. Tudi ob tokratnem obisku je zatrdil, da se na "Hrvaškem počuti kot doma".

Simultanka in odmeven intervju Poleg tega, da je v Zagrebu odigral simultanko z vidnimi javnimi osebnostmi na 18 šahovnicah, igro, ki je ni izgubil že 14 let, obiskal hrvaške veterane in bolnišnico, je v nedeljo gostoval v oddaji Nedeljom u 2 na hrvaški nacionalni televiziji. Med drugim je nekdanji svetovni šahovski prvak dejal, da ga imajo za politika, a je v resnici borec za človekove pravice in demokracijo.

Prav v tej oddaji je ponovno ostro kritiziral Putina. Na vprašanje novinarja Aleksandra Stankovića, kakšna je primerjava med šahom in Putinom, je odgovoril, da "so v šahu pravila znana, neznan pa je rezultat. V Putinovi Rusiji je znan rezultat, pravila pa se nenehno menjajo."

Putin bo odšel nasilno Kot že večkrat je Rusijo označil za mafijsko državo, v kateri nista pomembni sposobnost in znanje, temveč poznanstva. "Putin je najbolj nevaren zato, ker nikoli do zdaj mafija ni obvladovala tako močne državne strukture," je dejal. Prepričan je, da bo Vladimir Putin svoj položaj zapustil na nasilen način. "Zelo resne težave so na severnem Kavkazu, v vzhodni Sibiriji, kjer se pojavlja kitajski interes. Putin bo odšel nasilno, ne glede na to, ali bo to ljudska vstaja, revolucija v Kremlju ali kombinacija obeh dejavnikov," je prepričan Kasparov.

Za Islamsko državo je kriv Putin V izjavah se je dotaknil tudi ruskega posredovanja v Siriji. V nasprotju s prevladujočim zahodnim prepričanjem, da je za nastanek Islamske države najbolj kriva Amerika, je Kasparov prepričan, da je "Islamska država v Siriji in Iraku nastala zato, ker Putin ni dopustil, da bi sirska opozicija zrušila Bašarja Al Asada".

Kar zadeva vojno, je opozoril, da je Rusija kljub vsemu še vedno jedrska velesila in da Putin občasno odkrito grozi z jedrskim orožjem, kar je "največja nevarnost".

Hrvati bodo lahko zamenjali oblast Kot hrvaški državljan je pokomentiral tudi nedavne volitve na Hrvaškem in vse zaplete v zvezi z oblikovanjem vlade. Prepričan je, da so hrvaški državljani na boljšem kot Rusi.

"Če so ljudje nezadovoljni z oblastjo, jo bodo lahko na naslednjih rednih ali izrednih volitvah zamenjali. V Rusiji pa vlada diktatura ene osebe, ki nam sporoča, da ne želi oditi, torej ni mogoča demokratična sprememba oblasti," je dejal Gari Kasparov.

Ne spreglejte