Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 3. 2015,
14.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška pilot

Nedelja, 8. 3. 2015, 14.35

7 let, 12 mesecev

Hrvaška ostala brez elitnih pilotov, dobili so delo v tujini (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljši piloti hrvaške vojske iz skupine Krila Nevihte so dali odpoved in se zaposlili v tujini.

Hrvaška vojska in javnost sta šokirani: vseh šest najelitnejših hrvaških vojaških pilotov, članov letalske akrobatske skupine Krila Nevihte, je dalo odpoved. Delati bi radi nehali 13. marca, ker so vsi sprejeli boljšo delovno ponudbo iz tujine. Piloti so delovali zelo tajno, saj o njihovih načrtih nihče ni vedel nič, dokler ni pretekli teden vodja skupine Matija Vrđuka skupaj s sodelavci Nenadom Hasnekom, Josipom Čolakom, Edvardom Krišto, Boženom Tadićem in Sinišo Hucikom v Zadru, kjer je baza pilotov, dal odpovedi.

To ni prvič, da so hrvaški vojaški piloti množično zapustili vojsko. Leta 2007 je odpoved dalo 20 vojaških pilotov, ki so se zaposlili v civilnem letalstvu, v Croatia Airlines in Dubrovnik Airlines.

Skrivnost celo za vojaško obveščevalno službo Najbolj presenečena sta hrvaško ministrstvo za obrambo in vojaška obveščevalna služba, saj se je izkazalo, da so se piloti skoraj pol leta dogovarjali za novo službo, šli celo na zdravstvene preglede in že podpisali nove pogodbe, o tem pa nihče ni nič vedel.

Hrvaška tako ne bo ostala le brez najboljših pilotov, porajajo se tudi vprašanja, kaj dela vojaška obveščevalna služba VSOA – namesto z novimi delodajalci bi se vojaki prav lahko sestajali s tujimi vohuni, pa o tem nihče ne bi vedel nič.

"Nemogoče je, da so se pol leta dogovarjali, a o tem obveščevalci niso vedeli nič," je za Jutranji list dejal neimenovani uradnik hrvaškega ministrstva za obrambo. Minister za obrambo in poveljnik generalnega štaba vojske sta za odpoved izvedela šele, ko ju je o tem obvestil poveljnik vojaškega letalstva, ko so mu piloti že izročili odpovedi.

Glede na to, da je vsem šestim pilotom že potekla pogodba o desetletni obvezni zaposlitvi v hrvaški vojski, nobenemu izmed njih ne bo treba vračati denarja za vsa leta usposabljanja. Ministrstvo za obrambo se je s piloti nemudoma začelo pogovarjati, a neuradno se je izvedelo, da hrvaška vojska pilotom ni sposobna ponuditi vsaj približno take ponudbe, kot so jo dobili v tujini.

So odleteli v Katar ali Oman? Ni sicer jasno, kam bodo odleteli piloti Kril Nevihte. V medijih krožita dve možnosti, v obeh pa naj bi odšli na delo na Bližnji vzhod.

Portal Defender.hr je objavil, da naj bi pilote kupil Katar, saj naj bi se katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani odločil ustanoviti vojaško akrobatsko pilotsko skupino, za pilote pa so mu priporočili prav Hrvate. Emir naj bi jim že kupil nova letala in le še čaka, da priletijo v Katar.

Druga možnost pa je, da bodo piloti zdaj delali v Omanu. Lani je namreč hrvaška vojska začela sodelovati z omansko vojsko in v Zadar je na usposabljanje prišlo 12 vojaških pilotov iz Omana. Letos je tja že prišla nova generacija omanskih pilotov. Omanska vojska naj bi bila izjemno zadovoljna s hrvaškimi inštruktorji in naj bi zaradi tega šestim najboljšim pilotom, ki so hkrati tudi inštruktorji, ponudila zaposlitev.

Na Hrvaškem je plača pilota v skupini Krila Nevihte okoli 1.200 evrov, v novi ponudbi pa naj bi bila osnovna plača 3.500 evrov, ob tem pa bi dobili še številne dodatke in imeli plačano bivanje.

Hrvaška je akrobatsko skupino Krila Nevihte ustanovila 5. avgusta 2005 ob desetletnici akcije Nevihta. Do zdaj so imeli nekaj čez sto nastopov, od tega 42 v tujini. Prav letos naj bi se šestim pilotom pridružila še dva nova, ki so ju izbrali med 600 kandidati. Zdaj pa se pojavlja vprašanje, ali bo akrobatska skupina na letošnji proslavi ob 20-letnici Nevihte sploh nastopila.

Ne spreglejte