Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
13.09

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
sodišče ukinitev Hrvaška

Natisni članek

Četrtek, 8. 5. 2014, 13.09

5 let, 7 mesecev

Hrvaška namerava ukiniti več kot 80 sodišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada namerava v začetku prihodnjega leta ukiniti 44 občinskih sodišč, od sredine leta 2015 pa tudi 40 sodišč za prekrške.

Gre za predlog reorganizacije pravosodne mreže, s katero nameravajo znižati stroške in zvišati učinkovitost sodišč.

Vlada je na današnji seji predlagala, da bi namesto obstoječe pravosodne mreže, ki temelji na administrativni državni ureditvi v 20 županij, celotno območje države razdelili na 15 pravosodnih območij. Prihodnje leto tako načrtujejo ustanovitev 15 županijskih in 23 občinskih sodišč ter 21 sodišč za prekrške.

Obravnavo prvostopenjskih postopkov bodo skrajšali na polovico Kot je pojasnil hrvaški minister za pravosodje Orsat Miljenić, bodo ukinjena občinska sodišča in sodišča za prekrške delovala kot redne službe novih sodišč. Tako državljanom ne bodo zmanjšali možnosti dostopa do sodišč, je dejal.

Na vladi pričakujejo, da bodo z novo pravosodno mrežo pospešili obravnavo prvostopenjskih postopkov s povprečnih 460 dni na 270 dni.

Ocenili so, da bodo v prihodnjem letu znižali stroške za plače zaposlenih na sodiščih za približno 21 milijonov kun (2,7 milijona evrov), leto pozneje pa še za okoli 31 milijonov kun (štiri milijone evrov).

Poleg nedelovnega petka tudi možnost nedelovnega četrtka Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela tudi predlog zakona o podporah za ohranitev delovnih mest. Med drugim so delodajalcem ponudili možnost, da bi lahko poleg nedelovnega petka uvedli tudi nedelovni četrtek. Vlada načrtuje, da bodo na ta način letos ohranili približno dva tisoč delovnih mest. Za ta ukrep so zagotovili pet milijonov kun (658 tisoč evrov).

Ne spreglejte